Dani srpske kulture u Kranju

Ovogodišnja petodnevna manifestacija Dani srpske kulture u organizaciji KD Brdo, otvorena je izložbom fotografija 17. oktobra 2018. godine,  u prostorima društva. Izložbu su na predlog organizatora manifestacije pripremili Duško i Danka Pevulja. 

U uvodnom govoru je predsednik KD Brdo pozdravio prisutne ukazavši zahvalnost na brojnom odazivu. Vujinović nije skrivao svoje veliko zadovoljstvo komentarišući da je jako veseo što pred sobom vidi veliki broj okupljenih. Označivši četrnaeste Dane srpske kulture otvorenim, predsednik je besedu prepustio prof. dr. Dušku Pevulji.

Veliki rat je ostavio duboke tragove u svetskoj istoriji, a to posebno važi za Srbiju i srpski narod u celini. O uzrocima i posledicama Velikog rata govorio je vrsni poznavalac srpske istoriografije i srbistike profesor dr. Duško Pevulja na drugom susretu u prostorima KD Brdo i drugi dan, 18. oktobra ove godine. Nakon predavanja je održana tradicionalna pevačka manifestacija »Pesma roda moga“, koja je takođe bila tematski ugrađena u stogodišnjicu.

U Gradskoj biblioteci u Kranju, 19. oktobra je održan okrugli sto na temu »Prvi svetski rat u srpskoj istoriji, književnosti i kulturi«. Renomirani učesnici događaja bili su: akademik Matija Bećković, prof dr. Cvetka Hedzet Tót, prof. dr. Stanislav Stojanović, prof. dr. Duško Pevulja i prof dr. Vladimir Osolnik. Predstavnici Mesne opštine Kranj mag. Igor Velov, mag. Zoran Stevanović i Milorad Gogić su svojim prisustvom uveličali ovaj skup.

Okrugli sto je započeo velikan, pesnik, književnik, član Srpske akademije nauka i umetnosti, član Udruženja književnika Srbije, akademik g. Matija Bećković. Bećković je na samom početku, održao književno veče recitujući svoje pesme: Priča o svetom Savi, Put kojeg nema, Majka, Bodež, Nisi ti više mali, Grom, Lazar, Srbijo pamti, Raspra pred Nikšićkim manastirom, Ovo i ono, Kosovo polje, Gospode pomiluj i druge pesme i odlomke iz svog bogatog opusa pesničkih dela.

„Akademik Matija Bećković je veličina koja kulturni rad i Dane srpske kulture u Kranju u organizaciji KD Brdo podiže na visoki akademski nivo“, zadovoljno komentarišu članovi društva.

Četvrti u nizu susreta je bila šesnaesta ,,Razigrana mladost“, folklorna manifestacija raznolikog sadržaja. Na veliko zadovoljstvo organizatora, dvorana Prešernovog pozorišta je bila dobro popunjena.

Umetnički rukovodilac folklorne sekcije, Srđan Krgović je folklornom programu dao karakterističnu notu obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata igrajući ulogu srpskog vojnika odevenog u originalnu uniformu iz Velikog rata. Krgović, u ulozi srpskog vojnika koji piše pismo svojima, je povezivao kulturni program. Kako on sam kaže, poklanja svoju dušu folkloru i tradiciji, mada se više puta okušao i u svetu glume i filma.

Folklorna manifestacija ,,Razigrana mladost“ se sastojala iz osam tačaka igre i pesme iz različitih krajeva i kultura. Pored domaćina, folklornih ansambala KD Brdo, prisutni su mogli videti i goste ovog tradicionalnog događaja, a to su ANIP Veselin Masleša i Folklorna grupa Sava iz Kranja.

U završnom obraćanju ,,Razigrane mladosti“ se Mitar Vujinović zahvaljuje Prešernovom pozorištu, Gradskoj biblioteci, Mesnoj opštini Kranj, Javnom fondu za kulturne delatnosti Republike Slovenije te Upravi za saradnju sa dijasporom, Srbima u regionu Republike Srbije, za ukazanu pomoć i podršku u pripremi izvođenju četrnaestih Dana srpske kulture.

U nedelju, 21.oktobra, posle svete liturgije je obavljen parastos za stradale u Prvom svetskom ratu. Obred je darovao jerej Aleksandar Obradović sa sveštenstvom, sve uz prisustvo brojnih Bogomoljnih vernika. Među prisutnima bila je i Ivana Jakšić, prvi konzul u Ambasadi Srbije u Ljubljani. Sveštenik Obradović na samom početku zahvalio je vođstvu i članovima Kulturnog društva Brdo, što su jedini od svih srpskih udruženja osetili potrebu i setili se, predlagati parastos, a i sa ostalim kulturnim sadržajima u pet dana zaista dostojno, kako je kazao, učinili sećanje na naše pretke, stradalnike i heroje.

Ovim činom  Dani srpske kulture u organizacij Kulturnog društva Brdo  su zvanično završeni.

Projekat je sufinansiran je na konkursu Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …