Otvorena Кonzularna kancelarija GК R. Srbije u Mostaru sa sedištem u Drvaru

Konzularnu kancelariju Generalnog konzulata Republike Srbije u Mostaru sa sedištem u Drvaru svečano je otvorio generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova  Veljko Odalović 16. aprila 2019. godine.

Tim povodom, organizovan je svečani prijem na kojem se u ime MSP R. Srsbije obratio generalni sekretar Veljko Odalović, navodeći da je otvaranje Konzularne kancelarije u Drvaru dokaz da je prisustvo Srbije u ovoj opštini najdirektnija veza i spona matice sa srpskim narodom koji živi na tom prostoru, a da je glavna poruka koja se šalje otvaranjem ove kancelarije da je Srbija sa srpskim narodom sa tog područja. Veljko Odalović je naveo da će Konzularna kancelarija u Drvaru, osim administartivnih poslova, što je u osnovi njenog posla, služiti i za ekonomsku, kulturnu i svaku drugu saradnju Srbije sa srpskim narodom.

Ambasador R. Srbije u BiH, A. Đorđević je obraćajući se prisutnima rekao da će osim lakšeg obavljanja administrativnih poslova, Konzularna kancelarija u Drvaru biti u funkciji povezivanja Srba koji žive u BiH sa maticom Srbijom. „Mi ćemo se na svaki mogući način turditi da pomognemo, pre svega u kulturnom, ekonomskom, a zatim i u svakom drugom smislu“, rekao je ambasador A. Đorđević.

Načelnica opštine Drvar, Dušica Runić je poručila da je otvaranje ove Kancelarije još jedan od dokaza da je ostanak i opstanak srpskog naroda na ovom području zagarantovan. Ona je dodala da je ponosna što je Drvar kao najzapadnija i najbrojnija srpska povratnička opština od danas i zvanično mesto okupljanja srpskog naroda. „Otvaranje konzulata u našoj opštini dokaz je da nismo i nećemo biti zaboravljeni. Ovo je dokaz da će opstanak i ostanak srpskog naroda na ovim prostorima biti moguć. Ostaćemo i opstaćemo ovde zajedno rame uz rame sa Srpskom i Srbijom“, izjavila je načelnica Drvara.

Svečanom otvaranju Konzularne kancelarije su prisustvovali i konzuli R. Srbije iz Banja Luke i Trebinja, diplomate iz Ambasade R. Srbije u Sarajevu, predstvanici Kancelarije OEBS u Drvaru, ministri i poslanici u Kantonu 10, načelnici opština Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč, Bosnaski Petrovac, Istočni Drvar i Drinić, predstavnici srpske pravoslavne crkve, generalni direktor M:tel a.d. Banja Luka, direktori javnih ustanova iz Drvara, predstavnici srpskih udruženja iz Drvara, medijskih kuća, društveno-političkog života i građani Drvara.

Na početku svečanog prijema, goste je u u ime GK R. Srbije u Mostaru pozdravila Marija Bakoč, konzul-žeran u GK RS u Mostaru, nakon čega su intonirane himne BiH i R. Srbije. Na svečanom prijemu je nastupio etno ansabl „Uspomene“ iz Drvara, koji je izveo dve narodne pesme.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …