Poziv Srbima s područja opštine Olovo u FBiH

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH poziva sve Srbe sa područja federalne opštine Olovo da se jave Kancelarijama za stručnu pravnu pomoć pri Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske ili kancelariji Odbora u Beogradu, s obzirom da je opština Olovo započela izlaganje zemljišta u srpskim naseljima u opštini Olovo. Sve adrese i brojeve telefona kancelarija za stručnu pravnu pomoć možete pronaći na sajtu www.srpskazemlja.org

Opštinska komisija za izlaganje u Olovu je objavila Oglas o početku izlaganja nekretnina za katastarsku opštinu Paklenik, u kojoj se nalaze naseljena mesta Radačići, Donji Drecelj, Gornji Drecelj, Čude Bjeliš i Paklenik.

Prema popisu stanovništva iz 1991 godine, u naseljenom mestu Radačići je živelo 108 Srba, bez drugih naroda. Površina naseljenog mesta Radačići je 13 km2. U naseljenom mestu Drecelj je živelo 257 Srba i 21 Bošnjak, površina naseljenog mesta je 19km2. U naseljenom mestu Čude je živelo 78 Srba i  85 Bošnjaka.

U javnom oglasu koji je objavila opština Olovo pozivaju se sva lica koja imaju nekretnine da se jave komisiji za izlaganje opštine Olovo i da sa sobom donesu sve pismene isprave koje služe za dokazivanje prava na nekretninama.

Kako stoji u javnom oglasu opštine Olovo, neodazivanje na javni oglas povlačiće zakonske posledice.

Da podsetimo, u Federaciji BiH pre početka uspostave zemljišne knjige izvrše postupak izlaganja opštinskog katastra, tako što se menja katastarsko stanje koristeći avio snimke i druge dokaze.

Osnovni nedostatak i ovog postupka je činjenica da pismene pozive ne šalju lično na adrese vlasnika, nego vlasnike pozivaju samo putem oglasa na oglasnoj tabli i oglasa u dnevnim novinama, iako Zakon o premeru i katastru nekretnina SRBiH i Uredba o izlaganju na javni uvid podataka izmere i katastarskog klasiranja nalaže lično pozivanje.

 

„Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH“

Kontakt/Viber/Whatsapp
+38765702375
+38765090040
Srbija/Srbija +381645145877
info@srpskazemlja.org
www.srpskazemlja.org

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …