Albanci umešani u pretnje linčom Stanojeviću

Izvor: Srna

Predsednik Skupštine srpske dijaspore Dragan Stanojević potvrdio je Srni da mu demonstranti u Ukrajini prete linčom i ocenio da do pretnji dolazi zbog uticaja Albanaca, zato što je izlobirao da ukrajinski parlament izglasa rezoluciju protiv priznanja Kosova.

dragan stanojevic

Stanojević, koji se nalazi u Ukrajini, ocenio je da su Albanci sa Kosova i Metohije imali učešća u protestima u Kijevu i naveo da na to ukazuje i izjava kćerke ukrajinske opozicionarke Julije Timošenko za albanske medije, u kojoj zahvaljuje Albancima za pomoć u oslobađanju njene majke.

„Oni su znali da sam preko prošle vlasti, Partije regiona, izlobirao da ukrajinski parlament izglasa rezoluciju protiv priznanja Kosova, i pošto imaju uticaj na demonstrante, iskoristili su to da predaju informaciju da sam ja, navodno, najopasniji terorista i vođa srpskih proruskih grupa i da imam cilj da uništavam ukrajinski narod“, rekao je Stanojević u telefonskoj izjavi Srni.

On je napomenuo da se obraćao Ambasadi Srbije, a da je od ruske Ambasade u Ukrajini dobio obećanje da će mu pomoći. „U međuvremenu sam kontaktirao drugu državu, sa kojom sam dogovorio da mi u slučaju potrebe obezbedi sigurnost, a to je Rusija“, rekao je Stanojević, sa kojim je i dvoje njegove dece.

Stanojević je pojasnio da ima kontakte sa ukrajinskom opozicijom, ali da je problem u tome što u Ukrajini vlada određena vrsta anarhije, te da su najopasnije grupe koje niko ne kontroliše.

Iz Kancelarije za dijasporu Srni je rečeno da „Kancelarija ima aktivan stav i razume svu složenost situacije u Ukrajini i interesovala se za bezbednost svih Srba koji žive u Ukrajini“.

„Direktor Kancelarije Slavka Drašković je skoro u svakodnevnom kontaktu sa predsednikom Skupštine dijaspore i Srba u regionu Draganom Stanojevićem. Tim povodom, Kancelarija je u kontaktu i sa drugim nadležnim državnim organima. Nadamo se da situacija ide nabolje i da se najgore neće ponoviti“, navodi se u pisanom odgovoru dostavljenom Srni.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …