Album predaka u Arhivu Vojvodine

U Arhivu Vojvodine u Novom Sadu otvorena je izložba  „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“, koju čine lična svedočanstva i privatna dokumentacija potomaka učesnika u Prvom svetskom ratu. Izložbu je 15. septembra otvorio Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

arhiv1

Izložba je priređena i organizovana s blagoslovom Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja u saradnji sa Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Izložba prikazuje fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata. To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika u ratnim  godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije, a koji su ponosni potomci – građani Srbije i Srbi u regionu i rasejanju poslali u čast svojih predaka i uvrstili u elektronski Album sećanja.

arrhiv2

Za vreme Prvog svetskog rata, do tada najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva, naša junačka otadzbina je dala najveće moguće žrtve za svoju slobodu. Najveća žrtva je u stvari bio takozvani običan, mali čovek. Rame uz rame vojnici, građani, seljaci, muškarci i žene ugradili su u borbu za slobodu svoje nade, strahove, snove, molitve i osećanja. Ovom izložbom su otkrivene  neke od tih priča sa ciljem da se na dostojanstven način oda počast svetlim primerima nesebičnog žrtvovanja predaka koji su nas zauvek zadužili.

arhiv3

Izložba je jedan od niza rezultata rada ostvarenih na projektu „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ i predstavlja istoriografsku građu svojih predaka – učesnika Velikog rata koji su potomci poslali u čast sećanja na slavne preteke.  Na otvaranju izložbe su prisustvovali predstavnici Eparhije bačke, Vojske Srbije, predstavnici pokrajinskih vlasti i kulturne zajednice Novog Sada i Vojvodine. Izložba će biti otvorena za posetioce do 09.novembra 2016.godine. Posete galeriji Arhiva Vojvodine su predviđene od 8 do 14 časova, a grupne posete treba najaviti na mejl: miroslav.j@arhivvojvodine.org.rs

 

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …