ALBUM SEĆANjA – MALE PRIČE IZ VELIKOG RATA izložba slavnim precima u čast

U sklopu obeležavanja stogodišnjice od Prvog svetskog rata, u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije 5. maja 2015. godine, otvorena je izložba „Male priče iz Velikog rata“, u organizaciji: Medija centar „Odbrana“, Muzej Osečine (Odeljenje narodnog muzeja Valjevo), Savez potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. i Vojnog muzeja.

Za vreme Prvog svetskog rata, do tada najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva, naša junačka otadžbina je dala najveće moguće žrtve za svoju slobodu. Najveća žrtva je u stvari bio takozvani običan, mali čovek. Rame uz rame vojnici, građani, seljaci, muškarci i žene ugradili su u borbu za slobodu svoje nade, strahove, snove, molitve i osećanja. Ovom izložbom otkrivamo neke od tih priča sa ciljem da na dostojanstven način odamo počast svetlim primerima nesebičnog žrtvovanja predaka koji su nas zauvek zadužili.
Untitled-1

Na izložbi, pored fotografija primljenih on-line na projektu, u formi video materijala premijerno biti prikazane i fotografije, autobiografski spisi, dnevnici, pisma vojnika, razglednice i druga dokumenta od istorijskog značaja, koja su prikupljena u okviru projekta „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“, pokrenutog 2014. godine od strane Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920,uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja i u saradnji sa Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova RS.

Link ka video spotu: https://youtu.be/HrdDmu1KKjA

Izložbu možete pogledati do 22.maja.

Posetite sajtove:

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …