Aleksić i Purić dobitnici „Medalje grada Pariza“

izvor: dijaspora.rts.rs

Dobitnici nagrade „Medalja grada Pariza“ za doprinos razvoju francusko-srpskog prijateljestva su Milisav Aleksić i Vidoje Purić, istaknuti predstavnici srpske dijaspore iz Francuske, dugogodišnji aktivisti na polju saradnje matice i dijaspore.

print skrin dijaspora.rts.rs
print skrin dijaspora.rts.rs

U Parizu, u rezidenciji ambasade Republike Srbije, dodeljene su nagrade „Medalja grada Pariza“ istaknutim predstavnicima srpske dijaspore u Francuskoj za doprinos u razvoju francusko-srpskog priljateljstva. Ovogodišnji dobitnici su Milisav Aleksić i Vidoje Purić.

Tokom aktuelnog obeležavanja sedam decenija pobede u Drugom i stogodišnjice Prvog svetskog rata, Pariz je srpsku dijasporu u Francuskoj označio kao garanta istorijskog prijateljstva dveju zemalja. Na svečanosti održanoj u rezidenciji ambasadora Srbije, odlikovani su njeni doajeni, Milisav Aleksić i Vidoje Purić.

Ovom skupu prisustvovali su predsednik federacije Mažino, admiral Lakai i druge zvanice. Ambasador Srbije u Francuskoj Rajko Ristić zahvalio se gradonačelnici Pariza An Idalgo i njenim izaslanicima, darujući statuetu Spomenika zahvalnosti Francuskoj u Beogradu, jedinom takve vrste u jednoj evropskoj prestonici.

Žan Dotose, gradonačelnica osmog arondismana, pod čijom upravom se nalaze i Jelisejska polja, istakla je da ima puno srpskih prijatelja sugrađana i da je srećna zbog toga.

Milisav Aleksić, dugogodišnji rukovodilac srpske dijaspore u Francuskoj, dobitnik je više francuskih priznanja. Ipak, kaže da ova nagrada ne pripada samo njemu.

„Ova nagrada nije samo moja, već cele srpske dijaspore koja živi i radi na ovim prostorima. Sa ovim je grad Pariz, a i ova država pokazala da mi, Srbi, imamo vrednost koju je prepoznala i ova država“, rekao je Milisav Aleksić.

Uspešni privrednik sa juga Francuske Vidoje Purić priznanje grada Pariza dobio je za neumoran rad između francuske i srpske prestonice, sve vreme razvijajuću srpsku dijasporu, od Liona do San Tropea.

„Do sada smo imali malo prostora u medijima, ali mislim da će ga biti sve više. Zahvalio bih se ovog puta Francuskoj što prepoznaje da su se Srbi integrisali i da smo jedna ozbiljna emigracija“, rekao je Vidoje Purić.

Ovdašnja emigracija nudi realne mogućnosti privrednog, kulturnog i društvenog povezivanja Srbije i Francuske. Ostaje da ih nakon Pariza, konačno prepozna i Beograd.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …