Ambasador pred skupštinskim Odborom

Izvor: Tanjug

Članovi skupštinskog Odbora za spoljne poslove razgovarali su sa novoimenovanim ambasadorom Srbije u Australiji Miroljubom Petrovićem, koji je poručio da Srbija mora da bude vidljivija i prisutnija u toj dalekoj zemlji i da će njegov rad biti usmeren ka tome.

sidnej-v

“Politički dijalog Srbije i Australije dugo godina nije takav da bi se moglo reći kako postoje intenzivni odnosi, pre bi se mogao koristiti termin “zastoj“, ali to ne znači da ne postoji prostor da se to popravi”, rekao je Petrović.

On je na sednici skupštinskog Odbora rekao da će ugovorni odnosi i ukidanje viznog režima biti njegov prioritet u radu, kao i da će pitanje jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosva i Meothije, koju je Australija priznala, biti otvoreno pitanje u svim razgovorima.

Njegovo nastojanje, dodao je novoimenovani ambasador, biće da se poljulja stav o priznanju, što je učinila Australija, kao i očuva stav onih ostrvskih država koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije.

Kada je reč o ugovornim odnosima, Petrović je istakao da su razmenjeni nacrti ugovora o socijalnom osiguranju i da se njihovo potpisivanje očekuje naredne godine, kao i da postoji sporazum o vazdušnom saobraćaju od koga obe strane imaju velika očekivanja, posebno posle dolaska Etihada i osnivanja Er Srbije.

Govoreći o viznom režimu, koji, kako je podsetio još postoji iako je Srbija jednostrano ukinula vize za tu zemlju, ambasdor Petrović je rekao da je i na tom polju došlo do izvesne relaksacije, jer državljani Srbije više ne moraju da popunjavaju takozvani Haški upitnik, ali da to nije slučaj, na žalost, i sa Novim Zelandom, kao i sa Kanadom.

On je dodao i da je prvi put “naš čovek”, odnosno Australijanac srpskog porekla “izborio mesto u australijskom parlamentu” i da će svakako uspostaviti komunikaciju i saradnju sa njim.

Check Also

Povezivanje institucija u kampanji zaštite imovinskih prava Srba u Federaciji

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i pomoćnica direktora …