“Američki san” braće Lisinac

Izvor: RTS

Posle premijere na Festu, film „Pored puta“, koji su u Americi snimili Kruševljani, braća Zoran i Vladimir Lisinac, prikazan je i u njihovom rodnom gradu. Delo je, kažu, u neku ruku autobiografsko, jer govori o ostvarenju „američkog sna“.

Film „Pored puta“ braće Zorana i Vladimira Lisinca iz Kruševca, posle premijere na Festu, prikazan je i u njihovom rodnom gradu. Momci iz Kruševca dobro su se snašli i u „Sanset bulevaru“, ali ne zaboravljaju zavičaj u koji dolaze svake druge godine.

Vladimir kaže da mu je trener Nenad usadio jednu od najvećih vrlina-upornost, zahvaljujući kojoj je pre 13 godina dobio stipendiju na koledžu u Kaliforniji i napravio karijeru u košarci.

„Roditelji su me ispratili u Ameriku sa sedam dolara. Potrošio sam dva na parče pice na aerodromu u Detroitu i sačuvao pet neko duže vreme. Posle sam ostavio dolar od tih sedam za sreću i još uvek ga imam u džepu“, priča producent filma Vladimir Lisinac.

Posle nekoliko godina pošto je završi režiju, pridružio mu se mlađi brat Zoran. Dok je radio na recepciji hotela, neumorno je pisao scenarija. Menadžera su plaćala obojica. Sedma Zoranova priča došla je u prave ruke i pretočena je u film.

„Želje imaju svi, a jedna dobra poslovica kaže: ‘Da su želje konji i prosjaci bi jahali’. No i tokom snimanja, za svaki kadar, glumca, lokaciju za sve smo se borili. Ništa nije palo u krila“, priča reditelj i scenarista Zoran Lisinac.

Kruševljani su došli na premijeru ne samo da bi gledali dobar film, već i da bi odali priznanje hrabrim i talentovanim sugrađanima.

„Ja sam ponosna što je Vladan završio dva fakulteta, posle školovao i izdržavao brata, na sve to, a ne samo ovo, jer ovaj film je samo početak“, priča ponosna majka Živka Lisinac.

„Mislim da je lepo da život ovog filma započne u Srbiji, gde smo počeli život svih nas. A gde će da završi, videćemo“, kaže Zoran.

Iako je američka premijera zakazana krajem marta, film „Pored puta“, već je osvojio dve ozbiljne nagrade.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …