Ana Lunić: ratno nasleđe opravdanje za govor mržnje

Posle podmetanja eksploziva u prostorije Veća srpske nacionalne manjine u Splitu, predsednica ovog Veća Ana Lunić rekla je, u telefonskom razgovoru s predstavnicima Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu, da će razgovarati sa gradonačlenikom Splita o ovom incidentu.

foto: RTS
[blockquote_left] Reakcija Ministarstva spoljnih poslova Srbije

Povodom incidenata u Hrvatskoj, nastalih zbog postavljanja dvojezičnih tabli sa latinično-ćiriličnim natpisima na državnim ustanovama, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, intervenisalo je najpre u razgovoru sa ambasadorom Hrvatske u Srbiji Gordanom Markotićem, zatim i prema zvaničnom Zagrebu ali i u evropskim institucijama u Briselu i Strazburu. Ministarstvo spoljnih poslova, svima je ukazalo na nedozvoljivo ponašanje ekstremnih grupa u Hrvatskoj, koje, kako smo naglasili, bezočno vređaju kulturu srpske manjine u Hrvatskoj i koje nastupaju sa pozicija ustaštva. [/blockquote_left]

„Napetost se stišava. Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar me pozvao i obećao je da će posetiti Veće kako bi se utvrdila šteta u našim prostorijama prouzrokovana eksplozivom. To je za mene poruka da vlasti u Hrvatskoj osuđuju napad na svoje građane“, rekla je Lunićeva.

Ona je dodala da su antisrpski događaji u Hrvatskoj pojedinačni ispadi izazvani skorašnjim dešavanjima u Vukovaru i da uvek postoji neka ekstremistička grupa koja koristi ratno nasleđe kao opravdanje za netrpeljivost i govor mržnje.

Lunićeva je rekla i da na prostorijama društva nije bio ćirilični natpis niti srpski grb, iako im Zakon o nacionalnim manjinama garantuje pravo na nacionalna obeležja.

U prostorijama Veća srpske nacionalne manjine u Splitu u četvrtak pola sata posle ponoći odjeknula je jaka eksplozija. Na prostorijama, koje se nalaze u prizemlju, najpre je razbijeno staklo, a onda je ubačena jača pirotehnička naprava koja je uzrokovala eksploziju.

Ovo nije prvi napad na prostorije Veća srpske nacionalne manjine. Poslednji u nizu dogodio se početkom 2012. tokom Evropskog prvenstva u rukometu, održanog u Srbiji. Tada su četvorica muškaraca posle utakmice između Hrvatske i Srbije uletela u prostorije Veća na Mažuranićevom šetalištu u Splitu, fizički nasmula na trojicu muškaraca i napravila materijalnu štetu.

Poslednji incident u Splitu samo je vrhunac antisrpske kampanje u Hrvatskoj, koja je eskalirala prošlog ponedeljka postavljanjem dvojezičnih tabli na javne ustanove u Vukovaru, gradu u kojem Srbi čine trećinu stanovništva. Tada su huligani poskidali postavljene table zato što je na njima naziv institucija pored latinicom bio ispisan i ćirilicom. Podršku srbomrscima u Vukovaru dali su i Split, Zadar i Dubrovnik, u kojima su osvanuli grafiti poput „Srbe na vrbe“, „Ubij Srbina“, „Stop ćirilici u Vukovaru“ i „Opet će se gusta magla spustiti“.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da ima razumevanja sa Hrvate kojima smeta ćirilica u Vukovaru ali da pravna država mora funkcionisati u ovom gradu.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …