Ansambl Amorozo – muzički pečat Gospojinskih susreta u Beču

Izvor: RTS

Kao i ranijih godina u Beču su održani tradicionalni Gospojinski susreti. Niz koncerata, predavanja, izložbi i manifestacija u čast praznika Male Gospojine. Organizatori su i ove godine bili Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Beču i SPKD Prosvjeta Austrija.

Susreti su obilovali zanimljivim događanjima, od malog koncerta crkvenog hora, preko duhovnih predavanja, male likovne kolonije i susreta sa monasima i duhovnicima, pa do nedeljne velike litije koja je prošla ulicama Beča, i svečanog ručka za učesnike i počasne goste među kojima su bili i predstavnici bečkih institucija.

Dragi gosti iz Srbije bili su monasi manastira Tumane, Pavle i Petar, koji je u petak održao zapaženo duhovno predavanje.

Otac Petar Pantić, starešina crkve Rođenja Presvete Bogorodice u kojoj su se programii odvijali, otvorio je i zatvorio ovu manifestaciju svečanim pozdravima, a učešće je uzeo veliki broj parohijana, bečkih Srba i članova i prijatelja Prosvjete. 

Od svih ovih događanja posebno se izdvaja koncert Kamernog ansambla Amorozo iz Leskovca, održan 22. septembra u akustičnom prostoru crkve Rođenja Presvete Bogorodice.

Muzičari ovog leskovačkog kamernog ansambla znalački su pripremili program koncerta i slušaocima ponudili vrhunsko izvođenje dela Mokranjca, Vivaldija, Baha, Mocarta, kao i izuzetan splet srpskih melodija, a koncert je završen maestralnim izvođenjem pesme Vostani Serbie sa solistkinjom, sopranistkinjom Draganom Mitić.

Oduševljena publika je dugim i toplim aplauzima pozdravila muzičare. Posle koncerta je, kao i svih dana trajanja manifestacije, organizovano lepo druženje i posluženje za koje su bile zadužene članice Kola srpskih sestara pri crkvi.

Predsednik Prosvjete Srđan Mijalković srdačno je zahvalio članovima ansambla Amorozo na sjajnom nastupu, ali i ocu Petru Pantiću i celokupnom timu organizatora koji su pokazali veliki trud i zalaganje u pripremi i izvođenju ovogodišnjih programa Gospojinskih susreta.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …