Antisrpska kampanja u Hrvatskoj

izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Otpravnik poslova Ambasade Republike Srbije u Zagrebu Bosa Prodanović je, povodom sve učestalijih incidenata čija su meta Republika Srbija i Srbi u Hrvatskoj, izrazila oštar protest pomoćniku ministra spoljnih poslova Republike Hrvatske Željku Kuprešaku.

ambasada-srbije-

Hrvatskoj strani je preneto da su poslednji napadi na Generalni konzulat Srbije u Rijeci, isticanje u Zagrebu antisrpskog plakata „srpsko porodično stablo“ na kome su prikazani obešeni Srbi, ispisivanje grafita na srpskim kućama u kojima se Srbi pozivaju da napuste Hrvatsku, kao i ukupna antisrpska kampanja povodom postavljanja dvojezičnih tabli u Vukovaru, neprihvatljivi i uznemirujući.

Navedeni incidenti i izraženi govor mržnje prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj su, nažalost, najjasniji dokaz veoma teških uslova u kojima Srbi u Hrvatskoj žive. Posebno zabrinjava učestalost incidenata i činjenica da ih niko od zvaničnih organa Hrvatske do sada nije javno osudio.

Srbija želi da sa Hrvatskom razvija dobre odnose, a od nje, kao susedne zemlje i članice EU, očekuje da spreči dalje jačanje antisrpske kampanje i da Srbima koji tamo žive obezbedi sva prava koja im, po evropskim standardima i hrvatskom zakonodavstvu, pripadaju.

Check Also

Uprava pomaže Srbima u Bosanskom Grahovu

Pčelarsko društvo „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova dobilo je milion dinara /oko 16.600 KM/ pomoći od …