Apel: Ostanite u državi u kojoj trenutno boravite

U vezi sa neočekivano velikim brojem naših državljana iz inostranstva, koji i pored svih apela dolaze u zemlju, predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da bi akt patriotizma u ovom momentu bio da ostanu u zemljama u kojima žive i rade. Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Srbije je ponovo apelovao na naše državljane u dijaspori da ne dolaze u Srbiju, i podsetio na to da je formiran Krizni štab za pomoć ljudima koji se nalaze u inostranstvu, s tim što se ta pomoć odnosi na hitne slučajeve.

Preporuka državljanima Republike Srbije u inostranstvu

„Naša molba je bila da ostanu u zemljama u kojima žive i borave, da se ne vraćaju jer je teško iskontrolisati kretanje, a oni moraju da budu u izolaciji od 14 do 28 dana. U tom slučaju, šta god da se desi, naš zdravstveni sistem će biti opterećen“, upozorila je Brnabić.

Prema njenim rečima, zbog toga što svi apeli nisu bili naročito uspešni, imamo gužvu na Horgošu ili Batrovcima, kolone duge i po 15 ili 20 kilometara, pri čemu se od 14. marta do 18. marta u 8 časova u Srbiju vratilo 65.142 građana koji žive, ili su boravili u inostranstvu.

Brnabić je istakla i da je poseban izazov to što postoje konkretni podaci da se u Srbiju u poslednjih 48 sati vraćaju i naši građani iz inostranstva kojima je u zemljama iz kojih dolaze potvrđeno da su zaraženi, koji lekovima snižavaju temperaturu i dolaze ovde.

To je još jedan novi izazov i zbog toga smo odlučili da dodatno pooštrimo mere i sankcije, kako bismo pokušali da sačuvamo populaciju u Srbiji, rekla je premijerka i napomenula da je verovatno svako od nas čuo, ili zna za makar jednu osobu koja se vratila i ne poštuje meru obavezne samoizolacije.

Imamo i brojne građane koji se vraćaju i koji su odgovorni, ali je patriotski bilo ostati tamo gde su se našli, jer onda makar ne bi opteretili naš zdravstveni sistem, već bi se lečili tamo gde rade i gde, na kraju, plaćaju poreze. Ali, tamo se uglavnom zdravstvena zaštita plaća, a kod nas je uglavnom besplatna, naglasila je Brnabić.

Ona je ponovila da je to nešto što u ovom momentu neizmerno opterećuje državu, s obzirom na to da se moraju zaštititi naš zdravstveni sistem i medicinski radnici.

Videli ste svi i primere naših fudbalera, koji iz inostranstva, gde imaju milionske ugovore, dolaze ovde i nisu u samoizolaciji, i to je nešto sa čim će se suočavati naši nadležni organi, upozorila je ona.

Brnabić je ukazala na to da Kancelarija za IT i eUpravu i MUP rade zajedno sa pojedinim kompanijama na posebnoj aplikaciji e-karantin.

Ta aplikacija će nadležnima pomoći da na najefikasniji način prate i kontrolišu da li se samoizolacija poštuje, objasnila je ona i poručila da će pripadnici naše dijaspore koji večeras ulaze u zemlju morati da poštuju policijski čas.

Moraće u 20 časova da stanu tamo gde su se zatekli i sačekaju do 5 ujutru, naglasila je premijerka i dodala da će od jutra svi koji nemaju boravište u Srbiji biti upućivani u karantin u Morović.

Premijerka se osvrnula i na pacijente koji su u samoizolaciji, a koji su dokazano inficirani, rekavši da sa njima nema problema.

Oni su u kontaktu sa lekarima iz Beograda, Niša i Kragujevca, svakodnevno, više puta dnevno. Lekari sa klinika koje su zadužene za pacijente ih zovu nekoliko puta dnevno da provere opšte stanje. O njima nisam pričala, jer sa njima nema problema, navela je Brnabić.

 

Check Also

Gujon: Zadovoljstvo je bilo ugostiti naše sunarodnike iz S. Makedonije

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon ugostio je danas …