Apel rumunskim parlamentarcima

Izvor: RTS

Poslanik srpske manjine u rumunskom parlamentu Slavomir Gvozdenović uputio je apel poslanicima na plenarnom zasedanju da se pomogne žrtvama poplava u Srbiji i Republici Srpskoj.

Plakat pomoc

On je podsetio da su Srbiju i Republiku Srpsku (RS) pogodile katastrofalne poplave koje su zahvatile čitave gradove, desetine hiljada kuća i stanova, a preko 50.000 stanovnika je evakuisano iz poplavljenih oblasti, pri čemu su čak desetine ljudi izgubile život.

„Prema prvim međunarodnim procenama, pričinjena šteta premašuje milijardu evra. Savez Srba u Rumuniji i Srpska pravoslavna crkva, u saradnji sa ambasadom Srbije u Bukureštu, pozivaju rumunske prijatelje i sve ljude dobre volje da pomognu Srbiji i Republici Srpskoj“, rekao je Gvozdenović, a prenosi agencija Adjerpres.

On je napomenuo da je pomoć pristigla i dalje pristiže sa svih strana sveta iz Evropske unije, sa svih kontinenata, a upućuje se i iz Rumunije.

Predstavnik srpske manjine u rumunskom parlamentu je istakao da je, na zahtev Vlade Srbije, rekao svim rumunskim prijateljima da je najpotrebniji novac te je stoga Savez Srba u Rumuniji stavio na raspolaganje svim senatorima i poslanicima bankovni račun u rumunskim lejima, kao i humanitarnu SMS liniju za upućivanje pomoći žrtvama.

Rumunska vlada odobrila je pre nedelju dana odluku o davanju hitne bespovratne humanitarne pomoći Srbiji i Bosni i Hercegovini u vrednosti od 880.000 leja (oko 200 000 evra) i upućivanje tima za pomoć u evakuaciji, javila je rumunska novinska agencija.

U saopštenju se navodi da je Vlada Rumunije odobrila „odluku o puštanju iz državnih rezervi i davanje kao bespovrane humanitarne pomoći stanovništvu Srbije i BiH pogođenim prirodnom nepogodom“ u vidu proizvoda kao što su hrana, ćebad, vreće za spavanje, čaršavi, jastučnice i voda u ekvivalentnoj vrednosti od 880.000 leja.

U međuvremenu, Savez Srba u Rumuniji otpočeo je veliku humanitarnu akciju pod nazivom „Pomozi Srbiji“, koja će sprovoditi do 1. jula, a u prikupljanju pomoći za ugrožene u poplavama u Srbiji i RS uključene su sve srpske institucije u Rumuniji, saopštilo je to udruženje.

Pored Saveza Srba, pomoć prikupljaju Srpska pravoslavna crkva, Srpska gimnazija „Dositej Obradovich“ u Temišvaru, kao i Crveni krst Rumunije i diplomatska predstavništva Srbije u Temišvaru i Bukureštu.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …