Bečka Prosvjeta ugostila predstavnike KDCS iz Mađarske

U okviru „Prosvjetinih duhovnih razgovora“, proteklog vikenda u Beču, predavanje na temu „Srpsko rasejanje i duhovnost u Evropi – Srbi u Mađarskoj“, održali su Milan Đurić, direktor Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj i Diana Kondić Đurić, menadzer za kulturu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Đurić se zahvalio predstavnicima „Prosvjete“ na gostoprimstvu i pomoći oko prošlogodišnjeg organizovanja izložbe u Jasenovcu. Predložio je da bečka „Prosvjeta“ prihvati predlog o potpisivanju protokola o zajedničkoj saradnji, poput onoga koji Centar ima sa Udruženjem pisaca „Sedmica“ iz Frankfurta, jer je, kako je istakao, Društvo na čijem je čelu Mijalković, prepoznato i u matici, a i u dijaspori po svom nesebičnom zalaganju za očuvanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta.

Diana Kondić-Đurić je naglasila da KDCS u Mađarskoj vrši svoju kulturnu misiju još od 2003. godine i da mu je cilj prikupljanje arhivske građe o Srbima u Mađarskoj, pri čemu je naglasila i značaj izdavačke delatnosti, jer se i izdavačka kuća „Venclović“ nalazi u prostorijama Centra.

„Centralna manifestacija je Mesec srpske kulture, ustanovljen pre tačno šest godina, koji okuplja srpsku zajednicu u svim mestima u Mađarskoj u kojoj žive Srbi. Od sredine septembra meseca, pa narednih 30 dana, organizuju se različite kulturne i sportske manifestacije. Posebno je posećen Peštanski književni omnibus, koji okuplja književnike iz Srbije, Republike Srpske, Nemačke, Austrije, Italije, Francuske, Švajcarske i drugih evropskih zemalja. Imamo odličnu saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i ambasadom Republike Srbije u Budimpešti. Zato nam je izuzetno važna saradnja sa bečkom „Prosvjetom“ jer je kultura ta nit koja nas spaja i povezuje“, zaključila je Kondićeva.

Susret je otvorio profesor Srđan Mijalković, predsednik Društva, koji je istakao da su ovi Duhovni razgovori jubilarni, jer, prvi Prosvjetini „Razgovori“su bili održani u martu 2011. godine, kada je gostovao Miloš Kovačević, sa svojom knjigom „Srpski jezik i srpski jezici“.

„Kao primer dobre organizacije i izvođenja kulturnih programa, predstavlja se zajednica Srba u Mađarskoj, a posebno KDPS koga vodi hvale vredan tim školovanih i stručnih ljudi, na čelu sa gospodinom Đurićem“, rekao je Mijalković.

Svetlana Matić, sekretar Društva je naglasila da se sa radom kulturnog centra Srba u Mađarskoj upoznala pre nekoliko godina, kada je kao pisac iz dijaspore, deci koja pohađaju srpske škole u Mađarskoj, održala kreativni čas pod nazivom „Više od igre“, baš na godišnjicu obeležavanja Međunarodnog dana dečje knjige u Budimpešti.

„Centar predstavlja instituciju koja afirmiše srpsko kulturno nasleđe i savremena dostignuća srpske kulture u Mađarskoj, integrišući ih u evropske kulturološke tokove“, istakla je Matićeva.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …