Bilja Krstić i Bistrik na Prosvjetinom novogodišnjem kocertu u Beču

Izvor: RTS

Kao i ranijih godina, tako i ove 2019, osmi put zaredom, bečka Prosvjeta organizovala je 13. januara Srpski novogodišnji koncert u Beču. Glavni učesnici koncerta su bili svetske zvezde etno muzike Bilja Krstić i Bistrik. Posebni muzički gost bio je poznati bečki i niški basista Nenad Vasilić, a kao i svake godine, koncert je otvorio Mali hor Prosvjete. Velika sala u Kući susreta u 15. Bečkom okrugu bila je ispunjena do poslednjeg mesta.

Koncertu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora Srbije, BiH, Bugarske, kao i sveštenstvo bečkih pravoslavnih hramova. Izaslanik episkopa austrijsko švajcarskog Andreja, starešina sabornog hrama Sv.Save, otac Filip Milunović preneo je prisutnima tople pozdrave i poruku Njegovog Preosveštenstva, a kroz program su vodili mladi članovi Prosvjete Vesna Špirić i Nikola Prerad, javlja Prosvjeta iz Beča.

Ovu jedinstvenu priliku da se uživa u muzici sjajnih izvođača i dostojanstveno proslavi tradicionalna Srpska nova godina iskoristio je i veliki broj gostiju, umetnika, medijskih i kulturnih poslenika, javnih ličnosti, kao i brojni prijatelji i poštovaoci Prosvjete, među kojima je bio i veliki broj Austrijanaca.

Mali hor Prosvjete predvođen Verom Simić, započeo je i ove godine program koncerta. Deca su i ovaj put oduševila prisutne. Nastup Bilje Krstić i Bistrika bio je takođe izuzetno primljen. Vrhunski kvalitet muzike, raznovrsne melodije i ritmovi, izvanredna atmosfera, podigli su na noge zahtevnu bečku publiku.

Svi su uživali u muzici južne i istočne Srbije, Timočke krajine, Kosova i Metohije, Makedonije, Bugarske, Mađarske, Rumunije i drugih krajeva. Publika je pevala zajedno sa Biljom, aplauzi su se sustizali i smenjivali , a nadahnuti nastup Neše Vasilića i Bilje u pesmi Sinoć mi Bilbil prepeva bio je jedan od vrhunaca koncerta. Na koncu, muzičari nisu otišli bez ovacija i biseva, a mnogi zadovoljni posetioci nisu propustili priliku da se slikaju i razmene koju reč sa Biljom i ostalim muzičarima.

Predsednik Prosvjete Srđan Mijalković se, zatvarajući koncert, od srca zahvalio muzičarima i prisutnima, a pohvalio je mladi tim Prosvjete za dobru organizaciju. Zahvalio je i svima koji su pomogli da koncert bude ovako uspešan, posebno kompaniji MTEL u Austriji koja je poznata po velikoj podršci kulturnim i drugim programima naših građana u Beču i šire.

Završio je rečima:

„Drago mi je da ova tradicionalna manifestacija zauzima sve važnije mesto u kulturnoj ponudi Beča, a svakako predstavlja jedinstven i uspešan način da se brojna srpska zajednica u ovoj evropskoj metropoli pozitivno promoviše i pokaže svoje kulturne vrednosti. Vidimo da, poučeni našim primerom i drugi počinju da češće slave Pravoslavnu novu godinu, što nas sve vrlo raduje“.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …