Bista Mileve Marić u Klivlendu

izvor: dijaspora.rts.rs

Srpska kulturna bašta u državi Ohajo je dobila prvu žensku bistu, skulpturu fizičarke i matematičarke Mileve Marić, udate Ajnštajn.

 

Аутор: Мики Градојевић
Autor fotografije: Miki Gradojević

Bronzani lik briljantne naučnice, prve supruge Alberta Ajnštajna, oblikovan rukom niškog akademskog vajara Ivana Felkera, obogatio je klivlendsku Baštu Srbije. Bista Mileve Marić podignuta je prekoputa Tesline, u čijem će društvu dočekivati posetioce i svedočiti o umnosti žena poteklih iz našeg naroda, javlja za Program za dijasporu RTS-a Ivan Kalauzović Ivanus.

Nova bista u vrtu srpske baštine u Ohaju izlivena je na osnovu Milevine portretne fotografije iz 1896. godine i visoka je 65 cm, ne računajući visinu postamenta. Zasluge za ovaj istorijski i plemeniti čin pripadaju počasnom konzulu Republike Srbije u Ohaju Aleksu Mačeskom i Vukmanu Krivokući iz Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, ali i donatorima.

„U Srpskoj kulturnoj bašti imamo biste Nikole Tesle, Petra I Karađorđevića, Stevana Mokranjca, Petra II Petrovića Njegoša, Mihajla Pupina i Vuka Stefanovića Karadzića. Smatrao sam da bi bilo dobro da pored njih bista Mileve Marić bude prva ženska skulptura, jer je Mileva bila sjajna fizičarka i matematičarka i Ajnštajnova žena i partner“, izjavio je ranije Aleks Mačeski.

Ceremoniji dedikacije i osvećenja biste, uz eminentne predstavnike srpskih zajednica iz Ohaja i iz drugih krajeva Sjedinjenih Američkih Država, prisustvovao je i Njegova ekselencija ambasador Republike Srbije u Vašingtonu Đerđ Matković, koji je održao prigodan govor.

„Već sada razmišljamo o novim skulpturama i onome što se Srpskoj kulturnoj bašti u budućnosti može dodati. Tim povodom, u subotu 9. jula u Breksvilu, Ohajo, biće organizovan golf izlet (Serbian Golf Outing), namenjen prkupljanju donacija za dalje unapređenje Bašte“, otkrio je Aleks Mačeski Ivanu Kalauzoviću svoje naredne korake, nedugo nakon završetka ceremonije.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …