Blagodatni oganj prvi put u Skadru

Piše: Artur Popaj-Popović, Skadar

Blagodatni oganj sa Hristovog groba u Jerusalimu, sa blagoslovom mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija, doneo u Skadar i Vraku protojerej-stavrofor Radomir Nikčević. Blagodatni oganj je u među Srbe i Crngoroce iz Albanije stigao preko Podgorice.

skadar3

Blagodatni oganj je u crkvu Hristovog rođenja u Skadru, 30 aprila, nekoliko minuta pre ponoći, uneo protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, koji je rekao da mu je pripala velika čast da prvi put u istoriji, donese Blagodatni oganj u Skadar. Nakon što je preneo vernicima srpsko-crnogorske nacionalne manjine, kao i svim pravoslavnim vernicima u Skadru, blagoslov Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija, mnogobrojni vernici, sakupljeni u crkvi Hristovog rođenja na ponoćnoj liturgiji imali su čast da zapale sveće na Blagodatnom ognju.

skadar2

Vaskršnja liturgija za pripadnike srpsko – crnogorske nacionalne manjine održana je u nedelju, prvog maja u 10.00 sati,  u crkvi Svete Trojice u Vraki. Svetu liturgiju, a sa blagoslovom arhiepiskopa tiranskog i cijele Albanije i arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija, služio je projerej-stavrofor otac Radomir Nikčević, paroh hercegovački, sa sveštenstvom iz  Mitropolije crnogorsko-primorske. Liturgiji su prisustvovali mnogobrojni članovi udruženja srpsko-crnogorske nacionalne manjine „Morača-Rozafa“ iz Skadra, Vrake i okoline. Nakon liturgije i pričešća vernika prisutni su mogli da zapale sveće na Blagodatnom ognju, nakon čeka je otac Radomir Nikčević je osveštao i podijelio vaskršnja jaja.

skadar1

Check Also

Završena obuka iz veb novinarstva za novinare i predstavnike udruženja iz regiona

Osmoro novinara i predstavnika udruženja iz regiona završilo je jednomesečni kurs veb novinarstva koji je …