Home >>> Vesti >>> Matica >>> Blagojević: završen nacrt Zakona o obnovi

Blagojević: završen nacrt Zakona o obnovi

Direktor Vladine Kancelarije za obnovu Marko Blagojević izjavio je danas da je nacrt Zakona o obnovi završen, da će uskoro ići na vladu, a potom i u skupštinu i poručio lokalnim samoupravama da imaju rok do ponedeljka da dostave izveštaje o kategorizaciji štete.

blagojevic

„Juče smo ponovo opštinama podneli zahteve da nam sve te podatke dostave do ponedeljka. Ko dostavi podatke ući će u obračun, jer mi više nemamo vremena za čekanje“, rekao je Blagojević na sednici Stalne konferencije gradova i opština. Prema njegovim mrečima, opštine se vrlo opušteno odnose prema tome i već dve nedelje traje proces prikupljanja informacija.

„Dokle nemamo te informacije, ne možemo da utvrdimo ni koliko takvih objekata ima, ni koliko će po kategorizaciji biti isplaćeno materijalne pomoći“, istakao je Blagojević.

„Ako govorimo o srušenim i kućama za koje je inspekcija utvrdila da su za rušenje, tu je situacija čista. Prva informacija je bila da su 1.653 kuće srušene ili su za rušenje, drugi krug je pokazao da ih ima 1.000 manje, a naši timovi su utvrdili da ima 200 kuća manje u odnosu na drugi krug, što znači da ih ima 400“, kazao je Blagojević.

Govoreći o nacrtu zakona o obnovi, on je rekao da će vrlo brzo ići na vladu i da se paralelno radi i na programu obnove. Objasnio je da će jako puno kuća biti izgrađeno iz donacija po sistemu „kLjuč u ruke“, a zatim će iz donacija EU biti izgrađeno oko 120 kuća. Istakao je da će i drugi poslovi kao što je renoviranje objekata krenuti jako brzo, ali imamo situaciju da nemamo prave informacije.

„Nama stižu informacije da je neophodno obnoviti škole u centru Beograda kojima su oštećeni krovovi. Ne znam kako je to poplava oštetila krov, a nije prizemlje“, istakao je Blagojević.

Prema njegovim rečima, svako domaćinstvo koje je pretrpelo materijalnu štetu će dobiti materijalnu pomoć ili kao nadoknadu za ono što je već potrošilo ili za ono što će tek uložiti u renoviranje i taj novac će biti deljen na osnovu kategorijazije štete – odnosno na osnovu veličine objekta. On je rekao da će neko dobiti manje od 250.000 dinara, neko više. Upitan šta očekuje od donatorske konferencije i da li su tačni iznosi koji se pominju u medijima, Blagojević je odgovorio: „Ne znam odakle medijima iznosi, ako ih ne znam ni ja“.

Direktor Kancelarije za obnovu je istakao da je pripremna konferencija prošla bolje nego što je očekivao i da ćemo sigurno moći da dobijemo veću podršku od one koju smo planirali.

Međunarodna donatorska konferencija će biti održana u Briselu 16. jula. Na konferencijii će na osnovu analiza EU, UN i Svetske banke donatorima biti prezentovan Izveštaj o proceni štete, koju su katastrofalne poplave ostavile za sobom u Srbiji i Bosni i Hercegovini u maju ove godine. Ovim povodom PPV i Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da Srbija duboko ceni spremnost međunarodne zajednice da na poziv Evropske komisije, Francuske i Slovenije organizuje ovu donatorsku konferenciju.

Check Also

Vidovdanski virtuelni skup predstavnika srpske dijaspore iz SAD

Predstavnici srpske dijaspore iz Sjedinjenih Američkih Država okupili su se na virtuelnom skupu kako bi …