Borila se kao da je Srpkinja

Više od dve decenije Steli Džatras se preko najuglednijih listova i institucija borila da kaže istinu o Srbima. Zaslužila je da joj Srbija posthumno dodeli orden – kaže Miodrag Nikolić, član SNO iz Kalifornije.

U 81. godini života u Americi je preminula Stela Džatras, najpoznatiji srpski lobista, diplomata, pisac i američki analitičar. Srpska dijaspora u crkvama i preko medija odaje počast ovoj Grkinji, koja je u SAD branila interese našeg naroda. Njene tekstove o srpskom pitanju su poslednjih godina objavljivali ugledni listovi Vašinton Post, Vašinton tajms, Arizona republic, Los Angeles Tajms i Njujork tajms, koji joj je povodom njene smrti objavio poseban članak.

Više od dve decenije, ćerka grčkih emigranata i diplomata Steli Džatras se preko najuglednijih listova i institucija borila da kaže istinu o Srbima. Išla je u Kongres i Belu kuću, razgovarala sa američkim političarima i stručnjacima, objavljivala tekstove o Srbiji i negirala neistine svetskih medija. Dolazila je na naše srpske skupove i svečanosti, aktivno je učestvovala u radu Srpske narodne obrane i Kongresa srpskog ujedinjenja – kaže Miodrag Nikolić, član SNO iz Kalifornije.

Stela Džatras je rođena 1932. godine u gradu Pukipsiju kao četvrto dete grčkih emigranata. Pedesetih se udala za Džordža Džatrasa, oficira ratnog vazhuhoplovstva SAD i proputovala Ameriku i svet. Živela je dve godine u Moskvi i radila kao pomoćni službenik političke sekcije američke ambasade. Bavila se pisanjam političkih analiza Hladnog rata, američko-ruskih odnosa i jugoslovenskog pitanja, o čemu je držala predavanja po SAD.

[blockquote_left] TIHI LOBISTA

Stela Džatras je bila član Kongresa srpskog ujedinjenja i Srpske narodne odbrane, najaktivnijih naših organizacija u SAD. Kao tihi lobista pripadala je grupi aktivnih pobornika interesa srpskog naroda, kao što su, Piter Brok, Piter Maher, kongresmen Denis Kučinić, Džim Džatris i Julija Gorin. [/blockquote_left]

Kada je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina Stela Džatras je bila jedna od prvih koja je u SAD i svetskim medijima ukazala na jednostranost izveštavanja zapadnih agencia. Ona se borila i probala da pokaže istinu o tragičnoj situaciji na prostorima bivše Jugoslavije. Uznela se kao duša, čista i neporočna, da nastavi otpor onima koji veruju da su vladari ovog sveta. Mi zato ne smemo da zaboravimo ovu veliku ženu, majku i našu plemenitu sestru Stelu Džatras – poručuje profesor Višeslav Simić iz Meksiko Sitija.

Poslednjih godina ova Grkinja je sa suprugom živela u gradu Sterlingu kod Vašingtona. Imaju dva sina i tri unuka, ali kako su često govorili i Džordž i Stela Džatras, imaju i veliku srpsku porodicu. Odlazili su i držali vatrene govore kanadskim Srbima na Nijagari, u srpskim organizacijama po SAD, gde su poslednjim put proslavljali Vidovdan sa predsednikom Slavkom Panovićem, prvakom Srpske narodne odbrane i kongresmenom Melisom (Milicom) Bin Luburić.

Stela Džatras se borila za naš narod kao da je Srpkinja. Američka administracija i mediji su uvažavali njene stavove i objavljivali njene članke, u kojima je tvrdila da Srbija nije ratno-huškaška zemlje, već da je žrtva borbe velikih sila za osvajanje sveta. Mi u dijaspori smatramo da Srbija treba posthumno ovoj heroini da dodeli orden – predlaže je Miodrag Nikolić, član SNO iz Kalifornije.

autor: Marko Lopušina

Check Also

Gujon iz Čikaga: Srpska je temelj i utočište svim Srbima zapadno od Drine koji su u njoj našli spokoj i slobodu

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu prisustvovao je  sinoć u Čikagu …