Bratstvo Svetog Jovana u Švedskoj

autor: M. Lopušina

Bratstvo Sveti Jovan je pravoslavna kulturna i humanitarna organizacija koja postoji u Skandinaviji već pet godina. Okuplja sve ljude dobre volje, pravoslavce iz Srbije, sa Balkana i iz Evrope. Osnovana je sa ciljem da se okupi i ujedini pravoslavni svet u Skandinaviji i tako sačini jedna društvena mreža ljudi, koji će da se bore za svoj kulturni i nacionalni identitet, ali i za svoje mesto pod suncem severa Evrope. Početkom aprila Bratstvo Svetog Jovana je održalo svoju prvu sednicu Upravnog odbora u novom sastavu, a predsedavao je novi predsednik Jovica Andonov.

bsvjovana

„Posle jugoslovenskih klubova i raznih nacionalnih udruženja mi smo u Švedskoj shvatili da je vreme da naš nacion, pravoslavnu dušu i ime, podignemo na skandinavski, a potom na evropski nivo. Osnovali smo Bratstvo Sveti Jovan u Stokholmu, koje okuplja pravoslavce iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, BiH, ali i iz Rusije, Belorusije, Sirije, Egipta i same Švedske“, govori Goran Popov, jedan od incijatora osnivanja ove organizacije i predthodni predsednik Bratstva.

Popov, Jovica Andonov, Dragan Parezanović i prijatelji poveli su Bratstvo Sveti Jovan u akciju i osnovali su dve fondacije, za mlade telentovane studente i za doktorante. Organizovali su humanitarnu kampanju sakupljanja pomoći za narod u Srbiji, BiH i Makedoniji. Organizovali su svepravoslavni kulturni festival “Maslenica” u Stokohlmu, koji se održava već dve godine.

„Posle isteka mog mandata, novi predsednik Bratstva Sveti Jovan postao je Jovica Andonov. On je jedan od osnivača naše organizacije, ali i glavni donator svih akcija”, kaže Goran Popov.

Jovica Andonov je vlasnik firme koja je poslednjih godina lider u automobilskoj industiji, ali i veliki patriota i humanista. Andonov je član švedske stranke „Moderata“, poslanik u opštini Jerfala u Stokohlmu, predsednik Rotari kluba, oficir masonske lože, vernik i donator parohije Sveti Sava u Stokholmu i ugledni član Lovačkog društva Švedske. Armija Kraljevine Švedske ga je angažovala za takmičenje u dinamičnom gađanju. Pravoslavci su ga zvanično proglasili za Viteza Bratstva Svetog Jovana.

„Ja sam samo prvi među jednakima. Zajedno s anašim ljudima radim na uzdizanju pravoslavlja u Skandinaviji. Cilj nam je da Skandinavcima pokažemo da smo mi ljudi iz Srbije, Makedonije i drugih balkanskih zemalja, kulturni, vredni i da držimo do svoje nacije, ali i da smo spremni da učimo od Šveđana, da budemo lojalni građani kraljevine Švedske i drugih skandinavskih zemalja. Podrškom našim mladim talentima stvaramo uslove da neko jednog dana od njih postane ministar u Vladi Švedske ili visoki funkcioner u nekoj od država u Skandinaviji“,  kaže Jovica Andonov.

 

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …