Brže rešavanje problema

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, direktorka Kancelarije za dijasporu Slavka Drašković i viši savetnik u Kancelariji Zvonko Šošević razgovarali su sa predsednikom i potpredsednikom Skupštine dijaspore i Srba u regionu Draganom Stanojevićem i Zvonimirom Jovanovićem o unapređenju rada ovog tela i boljoj saradnji s rasejanjem. Sastanku je prisustvovala i Ljiljana Nikšić, šef Odeljenja za migracionu politiku, dijasporu i socijalne sporazume Ministarstva spoljnih poslova.

Slavka Drašković

Ministar Mrkić je članove predsedništva Skupštine obavestio da će novom organizacijom resora spoljnih poslova biti predviđena kvalitetnija komunikacija i brže rešavanje tekućih problema.

Dragan Stanojević i Zvonimir Jovanović govorili su o aktivnostima koje Skupština trenutno preduzima, kao i o planovima u budućem radu. Izneli su potrebu da delegati i Skupština dijaspore dobiju veći značaj i ovlašćenja u radu, što je moguće ako se izmeni deo postojećeg Zakon o dijaspori. Izrazili su i interesovanje za izmenu drugih propisa kojima se uređuje položaj dijaspore, uključujući i mogućnost direktne zastupljenosti u Narodnoj Skupštini Republike Srbije.

Predstavnici Skupštine istakli su i problem konstituisanja novog saziva Skupštine dijaspore i Srba u regionu imajući u vidu da mandat sadašnjim delegatima ističe juna 2014. godine, a da procedura izbora novih delegata još nije počela. Zajednički je konstatovana potreba da se obezbediti kontinuitet u funkcionisanju najvišeg predstavničkog tela dijaspore i da sadašnji delegati nastave sa radom do konačnog izbora novog saziva Skupštine dijaspore i Srba u regionu.

Ministar Mrkić zahvalio se dijaspori na energiji koju ulaže u promociji Srbije i poboljšanju njenog ugleda u svetu, insistirajući na boljem umrežavanju i organizovanju srpske dijaspore u zemljama širom sveta.

„Kako bi se to ostvarilo, potrebno je da se utvrdi tačan broj pripadnika srpske dijaspore u svetu, kao i da se konkretizuju nosioci aktivnosti i oroči izvršenje poslova.“, istakao je Mrkić

Direktorka Kancelarije Slavka Drašković je podržala inicijativu ministra Mrkića i ukazala na potrebu osnivanja Instituta za proučavanje dijaspore, koji bi se studijski bavio dijasporom i u svojim brojnim analizama, ukazao na potrebe dijaspore, njeno stvarno brojno stanje i potencijal. Ona je istakla primer takvog instituta koji postoji u Rusiji.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …