Čas o Jasenovcu

Sedamdeset godina od proboja Logora smrti – Jasenovca, simbola genocida Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom Svetskom ratu obeleženo je 19. aprila na gradskom trgu Švarcenbergplac u Beču u organizaciji SPKD Prosvjeta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podsećanje na Jasenovac bio je deo Prosvjetinog serijala „Javni časa istorije“, a učestvovala su deca iz “Prosvjetine škole srpskog jezika”, ”Mali hor Prosvjete” i predavači, Grozdana Bulov, Nedeljko Savić i Srđan Mijalković. Među posetiocima su bili brojni građani Beča, predstavnici raznih organizacija i institucija, crkve i medija. Gosti su bili i ambasadorka BiH Tanja Milašinović Martinović, prvi savetnik ambasade Srbije Itana Pavićević, vojni ataše ambasade BiH pukovnik Slobodan Tanasilović, , šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović i mnogi drugi.

Čas su otvorila deca iz „Malog hora Prosvjete“ , a predavači su podsetili da se zbog zajedničke budućnosti, prošlost mora pamtiti, a odgovornost za zločine mora dovesti i do preuzimanja odgovornosti i izvinjenja za počinjeni genocid, monstruozni holokaust nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koja je postojala na teritorijama današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine.Deca iz Prosvjetine škole i Male pričaonice delila su crvene karanfile okupljenima, koji su pratili istorijske činjenice o stradanju Srba, ali i Jevreja i Roma u NDH. Čas je bio na srpskom i nemačkom jeziku, a brojni austrijski građani pažljivo su slušali predavanje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prisutni gosti i posetioci su mogli da pogledaju i delove izložbe koju je Prosvjeta predstavila bečkoj javnosti: “Ekonomija Jasenovačkog logora”, autorke Tanje Tuleković… Iz prostorija Instituta za istorijske manjine iz Beča, ova izložba je preseljena u prostor Predstavništva Republike Srpske u Beču.

Javnosti je predstavljen i predlog teksta Rezolucije o proglašavanju 22. aprila Danom sećanja na žrtve genocida nad Srbima. Prosvjeta poziva države i institucije da pomognu i podrže ovu rezoluciju i da se aktivno uključe u proces njenog donošenja.

Podelivši poruku mira i sećanja, veliki deo prisutnih zajednički se uputio u prostorije Predstavništva, gde će izložba ostati do Dana pobede nad fašizmom, 9. maja, odakle se seli u Linc.

Check Also

Promocija knjige „Odbrana pravoslavlja u Crnoj Gori“ u Vićenci

U okviru „Dana srpske kulture u Italiji“, u subotu 29. avgusta 2020. u Vićenci je …