Četvrti literarni konkurs ,,Profesor Vuko Velaš“

U foajeu dvorane ,,Park“ u Herceg Novom, u četvrtak 1. novembra 2018. godine, organizovana je dodela diploma i nagrada najuspešnijim učesnicima Četvrtog literarnog konkursa ,,Profesor Vuko Velaš“, za rad na srpskom jeziku pisan ćirilicom, u organizaciji NVO ,,Srpski Soko“. Takođe, ovom prilikom je promovisan časopis za srpski jezik, književnost i kulturu ,,Slovo“.

Prisutnima se obratila mr Gordana Krcunović Porobić, direktor javne ustanove kulture ,,Herceg Fest“ iz Herceg Novog, koja je naglasila da oba događaja povezuje srpski jezik i istakla da časopis ,,Slovo“ i nagrada ,,Profesor Vuko Velaš“ predstavljaju simbole otpora pravilima življenja.

Veselin Matović, glavni urednik časopisa ,,Slovo“ je povodom jubileja – 200 godine Srpskog rečnika Vuka Karadzića, ukazao da je 54. broj časopisa ,,Slovo“, koji petnaest godina izlazi u Crnoj Gori, posvećen Vuku Karadziću. Kako je istakao, najboljim tekstovima vezanim za ,,Vukov rečnik“ razbijaju se zablude i manipulacije koje se svakodnevno i na sve načine poturaju u Crnoj Gori.

Predsednik NVO ,,Srpski Soko“ i publicista Nebojša Rašo, obraćajući se prisutnima, istakao je značaj projekta ,,Profesor Vuko Velaš“ koji se na specifičan način bavi očuvanjem srpskog jezika i ćirilice u Crnoj Gori. Rašo se u svom govoru posebno zahvalio Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu koja je, putem konkursa, projektno sufinansirala ovaj projekat.

Na literarnom konkursu u učestvovali učenici osnovnih škola u opštini Herceg Novi. Stručni žiri je izabrao najbolje radove na konkursu, a jedna nagrada je dodeljena i za najlepši rukopis. Prvu nagradu osvojila je učenica Ivana Tomašević, a nagradu je uručio konzul žeran Zoran Dojčinović.

 

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …