Ćirilica je žrtva hrvatskog fašizma

Izvor: Večernje novosti

Lakše je reći „smeta nam ćirilica“, nego „želimo da Srbi odu iz Vukovara“. Tako dr Mate Kapović, docent na zagrebačkom Filozofskom fakultetu vidi strategiju desnice, kojoj je cilj nasrtaj na srpsku manjinu i promena leve, liberalne vlasti. Ali dr Kapović tvrdi da odgovor demokratske javnosti mora bitienergičan, podsećajući na ćutanje u vreme rađanja nacizma i posledice.

dr Mate Kapović
dr Mate Kapović

Povodom vukovarske kolone sećanja i izliva netolerancije i mržnje dr Kapović kaže da taj događaj pokazuje „sav jad trenutnog političkog obzora u Hrvatskoj, koji je zasenio strašnu tragediju koja se tamo dogodila. Iako, nažalost, o žrtvama iz rata praktički nikad nije ni bilo moguće govoriti ljudski, bez nacionalističkog patosa i politikantskih agendi. S jedne strane su nesposobni bezlični liberali, koji su od HDZ-a preuzeli štafetu za ekonomsko dokrajčivanje i pljačku Hrvatske, a s druge strane kolona sada potpuno preuzeta od profašističkih elemenata, koji mučne događaje iz prošlosti koriste za prizemne i prezira vredne političke ciljeve.“

Čemu tu služi ćirilica?
– Sve što se sada događa u Hrvatskoj je politički, ne jezički problem, pre svega nasrtaj na srpsku manjinu. Nije tu stvar u jeziku ili ćirilici. Srbi u Hrvatskoj su samo dežurni krivci koje desnica na čelu sa HDZ-om koristi u političkom trenutku. HDZ, inače, nema pravi program i ne može bilo šta ponuditi, sudi mu se za korupciju i sve što sada čine je pokušaj da destabilizuju vladu. Tako HDZ udara na ćirilicu i Srbe, kao što udaraju na sekularnu državu.

A zbog čega onda baš udar na ćirilicu?
– Jednostavnije je reći „smeta nam ćirilica“, nego „želimo da Srbi odu iz Vukovara“. To politički nije oportuno i ne bi bilo tako jednostavno reći. Sve ovo što se sada događa treba gledati u širokom kontekstu konzervativne kontrarevolucije koja se 2013. događa u Hrvatskoj. Za međunacionalne odnose i prava manjina sve ovo je strašno.

Da li se u krizi traže dežurni krivci?
– Pre su to bili Jevreji ili neko drugi, danas su to Srbi, homoseksualci i ateisti.

Zašto su baš izabrani Srbi, kada ih u Hrvatskoj gotovo više i nema?
– Oni su dežurni Pedro, iako ih nema i nemaju realni uticaj. To je sve isfabrikovano, jer pre petnaest godina nije smetala abolicija da bi se izvršila mirna reintegracija, a sada, dvadeset godina posle vojnih delovanja nekima smeta ćirilica. Sistemski je, marketinški, izabran napad na Srbe.

Koliko je galopirajuća ekonomska kriza u Hrvatskoj krivac za eskalaciju međunacionalnih odnosa?
– Ekonomska situacija je vrlo loša i uvek je u takvim situacijama veoma lako nekoga optužiti. U ovom slučaju to su Srbi. Da je situacija ekonomski bolja, mislim da se ovo ne bi moglo dogoditi.

Da li organizatori protesta računaju da će biti politički nagrađeni ako se HDZ vrati na vlast?
– Ljudi koji su sada glavni u Štabu za odbranu Vukovara računaju da će dobiti pozicije u ministarstvima odbrane i branitelja. Neki koji imaju firme računaju da će dobiti ugovore sa državom.

Koje je rešenje ove situacije?
– Ekonomska politika koja se sada vodi u Hrvatskoj nije u interesu ni Hrvata, ni Srba. Da se u Vukovaru više ulagalo teže bi došlo do ovoga. Ali, uprkos svemu, treba reagovati, naći odgovor za sve što se događa. Prisetimo se vremena uspona nacizma, kada su mnogi smatrali da treba okrenuti oči, popustiti, a znamo do čega je to dovelo. Ne sme se dozvoliti da se dogodi ono što se dogodilo u Grčkoj i Mađarskoj, da postoje fašističke paravnojne snage koje tuku Rome, imigrante. Treba to zaustaviti na vreme.

Ali oni koji bi trebalo da dižu glas najčešće ćute?
– Treba dizati glas. Sada je sve teže, pre svega pregovarati sa tim štabom, kada oni rade veoma smišljeno. U neke pregovore sa njima ne verujem, a i liberalna vlast se dosta loše postavlja. Ne pokazuju dovoljno umeća.

Smatralo se da će ulaskom u EU u Hrvatskoj nestati nasrtaji na nacionalne manjine?
– Naivni su mislili da ćemo se sada „uljuditi“.

Check Also

Za osnivanje novih škola i odeljenja dopunske nastave srpskog jezika u dijaspori izdvojeno 20.000.000 dinara

Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu donelo je …