„Ćorovićevi susreti“ – 21. Međunarodni naučni skup istoričara

U Gacku je od 19. do 21. septembra održana 21. naučna manifestacija „Ćorovićevi susreti“ u organizaciji Srpskog prosvjetno – kulturnog društva „Prosvjeta“ (SPKD), posvećena naučnom radu srpskih istoričara iz regiona.

Manifestacija je otvorena 19.09.2019.godine svečanom akademijom na kojoj je uvodnu reč u ime organizatora imao Radomir Vučković, predsednik OO SPKD „Prosvjeta“ iz Gacka. Takođe se skupu obratio i načelnik opštine Gacko, Milan  Radmilović, koji je zvanično otvorio manifestaciju a nakon toga i uručio nagradu „Vladimir Ćorović“ istoričarki Miri Radojević iz Beograda za delo „Srpski narod i jugoslovenska kraljevina 1918-1941“. Ovogodišnji lauerat ove prestižne nagrade prof.dr. Mira Radojević je redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu i dopisni član SANU.

Otvaranju manifestacije su prisustvovali brojni gosti iz sveta nauke i kulture iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, predstavnici opština istočne Hercegovine kao i šef konzularne kancelarije Republike Srbije u Trebinju, Nebojša Božić.

U središtu zbivanja drugog dana, 20.09.2019.godine, je svakako bio naučni skup na kome je učešće uzelo preko 20 istoričara iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i specijalni gosti iz Moskve i Rima, koji su izlagali svoje referate na temu „Srpski dobrovoljci iz Rusije i Amerike u Velikom ratu“ .

Trećeg dana, 21.09.2019.godine, organizovane su posete dolini Neretve i obilazak stratišta iz Drugog svetskog rata u Prebilovcima kao i manastira Žitomislići i grada Mostara a završetak čitave manifestacije je upriličen 22.09.2019.godine književno – istorijskim časom na Bogoslovskom fakultetu u Foči i posetom Andrić gradu.

Realizaciju ove manifestacije su pomogli opština Gacko i brojni lokalni sponzori ali je, što je posebno apostrofirano prilikom otvaranja, značajan doprinos stigao i od Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, odnosno Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, posredstvom Konkursa o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu.

Check Also

Povezivanje institucija u kampanji zaštite imovinskih prava Srba u Federaciji

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i pomoćnica direktora …