Crnogorac: političko nadgornjavanje u Vukovaru

izvor: Dnevnik

Hrvatski sabor doneo je prekjuče odluku da u dnevni red uvrsti raspravu o postavljanju dvojezičnih tabli u Vukovaru. Premijer Zoran Milanović poručio je, međutim, saborskim zastupnicima da je „natpis na ćirilici u Vukovaru – trijumf Hrvatske”, napominjući da je bazna crta pravne države „poštovanje prava i prava manjina”. Po rečima predsednika Zajedničkog veća opština i saborskog zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke Dragana Crnogorca, ovakav stav je jasan pokazatelj da oni koji vode hrvatsku državu neće odustati od sprovođenja zakona.

– Premijer je jasno poručio da neće ići protiv temeljnih propisa hrvatske države. Treba takođe reći i to da se Hrvatska država obavezala, još 2000. godine tokom pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, da će doneti ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. I kao što je posle „leks Perkovića”, kojim su pokušane da se eskiviraju obaveze prema EU, iz Brisela zaprećeno sankcijama, tako se može pretpostaviti da bi i u slučaju da vlast odustane od ćirilice u Vukovaru, na sličan način reagovala Evropska komisija – kaže Crnogorac za „Dnevnik”, dodajući da država ne treba da organizuje straže kod dvojezičnih tabli, ali mora da istraje na njihovom postavljanju, kao i na krivičnom gonjenju onih koji uništavaju državnu imovinu.

Da li su table u Vukovaru zapravo samo kolateralna šteta političkog nadgornjavanja vladajućeg SDP-a i opozicionog HDZ-a?

– U gotovo svemu što se dešava u Hrvatskoj mogu se prepoznati tragovi tog prepucavanja. Konkretno, činjenica je da HDZ gura napred ljude koji protestuju protiv dvojezičnih natpisa. Pri tome, ti protesti su se sada sveli na okupljanje malog broja ljudi, uglavnom sa strane. Malo je tu Vukovaraca; verovatno nekima od njih nije drago zbog ćirilice, ali su svesni da je u
pitanju sprovođenje zakona…

[blockquote_right] Da li su zbog svega što se dešavalo poslednjih dvadesetak dana pojačane napetosti između Srba i Hrvata u Vukovaru? – Nije da nisu. Ali te tenzije nije donela samo ćirilica. Recimo, rasle su i zbog fudbalske utakmice između Srbije i Hrvatske. Pre toga zbog juniorskog Evropskog prvenstva za košarkašice… Međutim, sve to traje 2-3 dana, a onda se Vukovar vrati u neki normalan život. A taj život znači da para nemaju ni Srbi ni Hrvati, da nema posla, razvoja… I jedni i drugi znamo gde smo, šta smo. To je realnost Vukovara. [/blockquote_right]

Pitam i zbog toga što, recimo, u Udbini, gde su zajedno na vlasti HDZ i SDSS, niko ne dira dvojezične table…

– Uvek je to tako u Vukovaru: kada je u opoziciji, HDZ sve čini kako bi privukao na svoju stranu biračko telo, pa makar i tako što će za sve okriviti Srbe, odnosno, kao u ovom slučaju, tražiti da se grad izuzme od sprovođenja zakona; kada je, pak, na vlasti, HDZ je veoma pragmatičan – uostalom, gradski statut, kojim je garantovana službena upotreba ćirilice, donet je 2006.
glasovima HDZ-a, SDSS-a i HSP-a.

Razgovarali ste u sredu sa savetnicom predsednika Srbije Stanislavom Pak Stanković i direktorkom Kancelarije za saradnju s dijasporom Slavkom Drašković. Da je to bila svojevrsna priprema za predstojeći susret Tomislava Nikolića i Ive Josipovića?

– Najpre, taj sastanak sam u prvom redu doživeo kao prenošenje poruke predsednika Srbije kojim se izražava uverenje da će se tenzije smiriti, Ustavni zakon primeniti i ćirilica dobiti pravo građanstva u Vukovaru. S druge strane, svakako da se radilo i o određenoj pripremi susreta dvojice predsednika. Sa tog samita očekujem jasnu poruku da se zakoni i prava manjina moraju poštovati, ali
očekujem da će biti otvorena još neka nama veoma važna pitanja, u prvom redu ona ekonomska.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …