Da se ne zaboravi

Povodom obeležavanja devet godina od martovskog nasilja širom dijaspore u narednih mesec dana biće organizovan niz aktivnosti sa namerom da domaću i svetsku javnost podseti na zločine koji su 2004. godine počinjeni nad Srbima i nealbanskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji.

[blockquote_left]“Da se ne zaboravi” u Srbiji

U Srbiji je nizom manifestacija i izložbi na otvorenom obeležen ovaj datum: u Prištini Liturgijom 17. marta, u Kosovskoj Mitrovici Svečanom akademijom. U Beogradu Crkveni hor „Nušić“ iz Kosovske Mitrovice i Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“ iz Beograda nastupili su u nedelju 17. marta na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Izložba fotografija „Zločin bez kazne“ je postavljena na beogradskom Trgu Republike. Fotografije o martovskom nasilju na Kosovu, su izložene do 24. marta i na trgu Fontana u Kosovskoj Mitrovici, na Gradskom trgu u Kraljevu kao i u Novom Sadu, od podzemnog prolaza do Trga Slobode. [/blockquote_left]

Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu je kontaktirala brojne pojedince, udruženja i organizacije iz dijaspore da u okviru svojih mogućnosti obeleže ovaj datum u okviru kampanje „Da se ne zaboravi“, koju je inicirala Kancelarija za Kosovu i Metohiju.

Akciji su se pridružili delagati Skupštine dijaspore i Srba u regionu iz preko četrdeset zemalja, kao i sveštenici Srpske pravoslavne crkve izvan granica Srbije.

Među onima koji su obavestitili Kancelariju o manifestacijama u rasejanju su crkvena opština Svetog Kirila i Metodija u Malmeu, koja je organizovala molitveno sećanje na sve nevine žrtve sa Kosova i Metohije u nedelju 17. marta nakon Svete liturigije. Ova crkvena opština je na svom veb sajtu postavila film koji je za manje od dva dana pogledalo više od dve hiljade ljudi. Udruženja, organizacije i crveno-školske opštine u Lincu, Minhenu, Berlinu, Stokholmu, Moskvi i Ukrajini takođe obeležavaju ovaj važan dan.

Na III Kongresu Saveza Srba u Austriji koji je održan u Insbruku, 16. marta 2013. godine je takođe obeležena godišnjica prezentacijom fotografija i projekcijom filma „Zločin bez kazne”.

Srpska pravoslavna omladina Insbruk – SPO(J)I, organizacija „28. jun“ iz Kanade, Srpski institut iz Vašingtona, KUD „Branko Radičević“ iz Beča, Zajednica Srba Tirol i drugi pridružili su se Kancelariji za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u podršci akciji jednomesečnog obeležavanja martovskog pogroma.

Kulturno-sportsko društvo „Bratstvo“ iz Insbruka na devetogodišnjicu Martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji organizovalo je turnir u futsalu, koji je počeo minutom ćutanja.

Srpsko-prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Beča 22. marta obeležava ovaj događaj u galeriji Hajnrih u Beču, u okviru promocije knjige „Naručena istina – kupljena pravda“ autora Hansa Hofbauera.

Akciji su se pridružili i Srbi iz Mađarske, te je u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Budimpešti, u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Mađarskoj, prikazan dokumentarni film „Zločin bez kazne”, kao i izložba fotografija koja svedoči o martovskim stradanjima na Kosovu i Metohiji.

U saradnji sa Ambasadom Srbije u Podgorici i Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, organizovala je projekciju filma „Zločin bez kazne“, a 29. marta u Matici srpskoj Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije održaće predavanje pod nazivom Kosovo: Zločin bez kazne.

Međunarodna organizacija „Ujedinjena srpska dijaspora Evroazije“ i Institut ZND u Kijevu održali su konferenciju povodom godišnjice martovskog pogroma, na temu „Međunacionalni konflikti u savremenoj Evropi – iskustvo Srbije“, na kojoj su prezentovali film „Zločin bez kazne“.

Kosovo – Code of Silence

U kampanju na društvenim mrežama Kosovo – Code of Silence koja je namenjena stranoj javnosti, između ostalih uključili su se Organizacija 28. jun, Srpski instutut iz Vašingotna (SAD), “SPOJI” iz Insburka , KUD Branko Radičević iz Austrije, Austrijsko Srpsko Društvo… redakcija Programa za dijasporu Javnog servisa Srbije i mnoge organizacije, klubovi i pojedinci iz dijaspore. Intenzivna kampanja na Fejsbuku i Tviteru se nastavlja u narednim danima, jer će se obeležavanje ovog datuma odvijati širom dijaspore do kraja marta.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …