„Da se ne zaboravi“ u Skoplju

Komemorativni skup povodom devete godišnjice masovnog pogroma Srba na Kosovu i Metohiji (od 17. do 19. marta 2004.) u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Skoplju, upriličen je u petak u Kulturno informativnom centru „Spona“ gde je prikazan dokumentarni film „Zločin bez kazne“ i otvorena izložba foto zapisa nekažnjenog bestijalnog nasilja Albanaca nad srpskim stanovništvom na Kosmetu.

U prigodnom obraćanju na skupu u Sponi, pre prikazivanja dokumentarnog filma „Zločin bez kazne“, otpravnik poslova Ambasade Srbije u Skoplju Dušanka Divjak Tomić je istakla da je glavna poruka ove komemoracije i brojnih sličnih okupljanja – „Da se ne zaboravi“, vrlo upečatljiva i obavezujuća.

„Šta se to stvarno dogodilo na prostoru Kosova i Metohije tog kobnog 17. marta 2004. godine! Sumorne brojke, slike izložene ovde, i posebno dokumentarni film, sami za sebe su više nego upečatljivi. Nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, već ostavljaju dubok trag u nama, kao trajna opomena da se ni srpski životi ne smeju potcenjivati, kao ni bilo čiji“, ukazala je Dušanka Divjak Tomić.

„Mešaju se na tom tlu, na tom parčetu neba na zemlji predanja koja se prenose… Puno toga kao narod i ne znamo i ne doživljavamo na pravi način. Sve dok ne kročimo nogom na Kosovu u Metohiji, pa nam imena gradova, zaseoka, koja su u ratu, pogromu poslednjem stradala, postaju bliža, više svoja, jasnija, ne tako nepoznata kao ranije, niti daleka kao što smo mislili i snivali…“, rekao je Milutin Stančić, direktor Spone.

Prikazani su dokumentarni film „Zločin bez kazne“ zajedno sa istoimenom brošurom i foto zapisi, nekažnjenog bestijalnog nasilja Albanaca nad srpskim stanovništvom na Kosmetu.

Obeležavanje devete godišnjice pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji, uz podršku kancelarije Vlade RS za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Ambasade RS u Skoplju, u četvrtak je organizovano i u Bitolju, (počasni konzul RS Siljan Micevski), kao i u Kumanovu, („Kolo srpskih sestara“, Ujedinjena srpska zajednica i Udruženje za jedinstvo Srba).

Istom povodom i uz dodatno podsećanje na godišnjicu brutalne agresije NATO na Srbiju, Veče nezaborava, u Kumanovu u Domu kulture u petak je organizovala Srpska zajednica u Makedoniji, a komemorativni skup „Zločin bez kazne“, u subotu je upriličen i u Kučevištu, na Skopskoj Crnoj gori, u organizaciji tamošnjeg Kulturno prosvetnog i informativnog centra „Vuk Karadžić“.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …