Da se nikad ne ponovi

izvor: RTS

Članovi Srpske pravoslavne omladine Insbruk – SPO(J)I su proteklog vikenda prisustvovali komemoraciji žrtvama Kristalne noći u Insbruku, kao i antifašističkoj šetnji. Ovim događajima prisustvovali su i članovi KSUD-a „Bratstvo“ i KUD-a „Ostrog“ iz Insbruka.

Podsecanje na Kristalnu noc

Na Zapadnom groblju grada Insbruka 9. novembra je održano sećanje na jevrejske žrtve koje su stradale tokom Kristalne noći 9. novembra 1938. godine, saznajemo od Srpske pravoslavne omladine Insbruk – SPO(J)I.

Govore su držali mr Kristine Opic-Plerer (Mag. ChristineOppitz-Plörer), gradonačelnica Insbruka, Sofia Rajseker (Sophia Reisecker), članica Opštinskog saveta grada Insbruka, kao i Helmut Muig (Helmut Muigg), predsedavajući Pokreta oslobodilaca Tirola, jednog od organizatora događaja.

Posle toga su svi učesnici tihog marša (Schweigemarsch) prošetali od Zapadnog groblja do Pokrajinskog trga u centru Insbruka gde je Jevrejska zajednica Tirola održala Kadiš (parastos).

Antifašistička šetnja je 10. novembra krenula od Sinagoge u Insbruku i vodila do istorijskih lokacija u Kristalnoj noći, koja se odigrala između 9. i 10. novembra 1938. godine. Te noći su ubijena 4 jevrejska sugrađana, dok je 18 uhapšeno, a oko 100 napadnuto i teško povređeno.

Šetnju je vodio Marko Miloradović, koji je ispred najvažnijih tačaka maršrute svim učesnicima govorio o toj nemiloj noći.

Jedna od tačaka antifašističke šetnje bila je i kuća u ulici Marije Terezije u samom centru Insbruka u kojoj je rođena Diana Budisavljević (devojački Obekser). Kuća i danas nosi natpis Obexer-haus. Diana Budisavljević je tokom Drugog svetskog rata od 1941. do 1945. godine spasila 12000 uglavnom srpske dece iz ustaških logora smrti u tadašnjoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH). Ova heroina je sahranjena na Zapadnom groblju u Insbruku ispod svoda 48 (Arkade 48).

Check Also

Gujon sa studentima na proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Studentskom gradu

Od ranog jutra studenti iz Beograda obeležili su Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. …