„Da te ceo svet razume“ – treći put

izvor: dijasporanis.com

Završen treći ciklus besplatnog kursa srpskog jezika za dijasporu preko Skajpa – Da te ceo svet razume 03. Projekat su realizovali OCD Proaktiv, Filozofski fakultet u Nišu i Kancelarija za saradnju sa dijasporom Grada Niša, uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

dijasporanis.rs
foto: Kancelarija za saradnju s dijasporom Grada Niša

Studentima Filozofskog fakulteta koji su držali časove srpskog jezika deci i omladini iz dijaspore, obratili su se ispred Grada Niša Stevan Živković, zatim predstavnik Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Vukman Krivokuća, ispred OCD PROAKTIV Ivan Topalović, kao i predstavnici Filozofskog fakulteta u Nišu: dekan prof. dr Goran Maksimović, doc. dr Irena Teofilović Cvetković i prof. dr Marina Janjić.

Prezentovani su rezultati projekta, evaluacija učesnika u projektu koja pokazuje da su svi učenici iz dijaspore i njihovi roditelji (u slučajevima gde se nastava držala maloletnoj deci) zadovoljni ovakvim vidom nastave. Svi su dali najviše ocene projektu i to 14.30% je ocenilo projekat ocenom 4, a 85,70% ocenom 5. Gotovo 90% učenika iz dijaspore je najvišu ocenu (5) dalo svojim predavačima.

U projektu je učestvovalo 26 studenta sa Departmana za srpski jezik Filozofksog fakulteta u Nišu, koji su pod mentorstvom profesorki dr. Marine Janjić i dr. Irene Cvetković Teofilović, držali nastavu deci i mladima iz dijaspore. Nastava se odvijala dva puta nedeljno u trajanju od 45 minuta, u toku 3 meseca. Ove godine je odabrano 28 učenika iz dijaspore, prosečne starosti 16 godina, i to iz 9 različitih zemalja: Grčka, Australija, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Poljska, Norveška, Italija i Kanada.

Svi učenici smatraju da je njihovo znanje srpskog jezika (ili njihove dece) unapređeno nakon završetka kursa (40% je dalo ocenu 5, a 60% je poboljšanje znanja ocenilo ocenom 4). Uz to, svi polaznici kursa su izjavili da bi nastavili da uče srpski jezik na ovaj način, a čak 90% njih bi preporučili učestvovanje u ovakvoj nastavi svojim poznanicima i prijateljima. Takođe, 85% učenika iz dijaspore je odgovorilo da bi volelo da putem interneta uči i o srpskoj istoriji.

Najčešći motivi za prijavljivanje učenika iz dijaspore su: bolje znanje i razumevanje srpskog jezika, usavršavanje i previlna upotreba srpskog jezika naročito gramatike i pravopisa, očuvanje i negovanje srpskog jezika, pisanje ćirilice, komunikacija sa porodicom i prijateljima iz Srbije, upoznavanje, moderan vid učenja jezika kao što je ovaj preko skajpa i studiranje u Srbiji.

Studentima su svečano uručeni sertifikati Filozofskog fakulteta u Nišu o odslušanoj edukaciji o predavanju srpskog jezika kao zavičajnog i preporuke Grada Niša za značajan doprinos uspešnoj realizaciji projekta „Da te ceo svet razume 03“.

 

Check Also

Izabran novi predsednik Saveza Srba Slovenije

Izvor: Savez Srba Slovenije Za novog predsednika saveza Srba Slovenije izabran je Vladimir Kokanović, za …