Dačić deci iz Vukovara: „Želim da budete ponos srpskog naroda“

 Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić organizovao je prijem za 18 predškolaca iz Vukovara koji borave u trodnevnoj poseti Beogradu.

DSC_6620
Foto: Goran Pantin

Ministar Dačić  je zajedno sa svojim saradnicima ugostio male Vukovarčane, upoznao se sa njima i podelio im prigodne poklone. Dačić je tom prilikom istakao da je obaveza, pravo i čast Srbije da brine o srpskom narodu gde god on živeo.

„To je naša Ustavna obaveza, a u okviru Ministarstva postoji i posebna Uprava koja se bavi ovim pitanjem što znači da će Republika Srbija pomagati u svim aktivnostima bez obzira na to da li je reč o obrazovanju, nauci, kulturi, umetnosti ili sportu“, rekao je ministar i dodao da će Srbija brinuti i o ljudskim pravima Srba koji žive u Hrvatskoj.

Obraćajući se deci iz dečjeg vrtića „Vukovar 2“ ministar Ivica Dačić im je poželeo da nikada ne osete rat ili nešto slično što su doživeli njihovi roditelji, babe i dedovi.

„Nadam se da ćete imati srećno detinjstvo i da ćete kasnije biti ponos srpskog naroda, a mi se obavezujemo da ćemo pomoći u svemu onome što je za vas važno“, naveo je ministar.

DSC_deca msp
Foto: Goran Pantin

Dačić se na kraju zahvalio deci što su mu došla u posetu, a poželeo je i da neko od njih jednoga dana bude na njegovom mestu u ulozi ministra kada za to dođe vreme. Prijemu su prisustvovali i zaposleni u Ministarstvu spoljnih poslova, Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, kao i novopostavljeni ambasador Republike Srbije u Zagrebu Mira Nikolić.

Posetu dece iz Vukovara organizovali su PU „Dečji dani“, Stari grad, Beograd i vrtić „Vukovar 2“ u saradnji sa Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova i uz podršku Zajedničkog veća opština iz Vukovara.

Deca iz vrtića “Vukovar 2“ doputovala su 19. oktobra u trodnevnu posetu Beogradu u pratnji svojih vaspitača, a posetili su Patrijaršiju i Predsedništvo Srbije. Zahvaljujući donaciji Pozorišta “Boško Buha“ gledali su predstavu “Mala sirena“, a u Dečjem kulturnom centru posebno za njih je organizovana Kreativna radionica likovne i primenjene umetnosti, gde im se pridružio gradski menadzer Goran Vesić sa svojim saradnicima. Trećeg dana posete Beogradu Vukovarčani pre dolaska u Ministarstvo spoljnih poslova posetili i Dom narodne skupštine.

Svoj boravak u glavnom gradu Srbije predškolci završavaju danas kada će se pozdraviti sa svojim novostečenim drugarima iz PU „Dečji dani“ i uputiti nazad kući u Vukovar.

Autori teksta i fotografija: Nikola Milojević, Stefan Radulović, Artur Popaj, Goran Pantin (Polaznici prakse za novinare iz regiona UNS -a i Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu MSP -a

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …