Dačić uručio pasoše Srbije sportistima iz Republike Srpske

izvor: srbija.gov.rs

Beograd, 22. avgust 2013. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić uručio je danas pasoše Srbije talentovanim sportistima iz Republike Srpske, koji će na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama i mogućnosti dvojnog državljanstva steći pravo da na sportskim takmičenjima nastupaju za Srbiju.

Pasoše je dobilo osam sportista: Denis Marjanović (kik-boks), Darko Savić (kajak), Biljana Cvijanović (atletika), Darija Kitić (streljaštvo), Miljana Antonić (stoni tenis), Maja Stojković (tekvondo), Aleksandra Samardžić (džudo) i Sandro Poletan (boks).

Zbog obaveza na takmičenjima ceremoniji nisu prisustvovali skijašica Žana Novaković i rukometaš Velibor Manjić, kojima će pasoši biti uručeni naknadno.

Dačić je na svečanosti održanoj u Palati Srbija istakao da je današnji događaj još jedna potvrda specijalnih veza i odnosa Srbije i Republike Srpske, kao i da je u skladu sa sprovođenjem Sporazuma o dvojnom državljanstvu.

On je ukazao na to da je odluka za koju će reprezentaciju nastupati stvar ličnog opredeljenja sportista, i dodao da je cilj da Srbija i RS imaju što bližu saradnju.

Uručivanje pasoša samo je deo projekta koji se odnosi na saradnju u oblasti sporta i omladine, pri čemu smo spremni da uspostavimo i saradnju sportskih asocijacija, saveza i klubova i da na taj način razvijamo što bliže veze, poručio je premijer.

Dačić je najavio da će ukupna saradnja biti nastavljena i nakon rekonstrukcije Vlade Srbije, kada će biti održana nova zajednička sednica sa Vladom RS, ovog puta u Srbiji.

foto: tanjug.rs

Predsednik Vlade je uputio čestitke sportistima koji su danas dobili pasoše, i istovremeno im izrazio zahvalnost na tome što su iskazali želju da budu državljani Srbije, uz uverenje da ih u budućnosti čeka mnogo sportskih uspeha.

Predsednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, koja se uoči uručivanja pasoša sastala sa Dačićem, istakla je da su sportisti zajedničko blago i izrazila zadovoljstvo zbog toga što su međusobne veze RS i Srbije visoko na listi prioriteta i u Beogradu, i u Banjaluci.

Svečanom uručivanju pasoša prisustvovali su i ministar za porodicu, omladinu i sport RS Nada Tešanović, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Srbije Vanja Vukić, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Vlade Srbije Nenad Borovčanin, potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Žarko Paspalj, generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Dane Korica, kao i savetnik premijera RS Miroslav Milanović.

Check Also

Председник Вучић испред председништва Р. Србије дочекује српског члана Председништва БиХ Додика

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima Republike Srpske, predsednik R.Srbije …