Dan državnosti obeležen u Srpskoj dopunskoj školi u Atini

Izvor: srpskadijaspora.info

Učenici Dopunske škole u Atini obeležili su Dan državnosti Srbije, 15.februara 2014. Tokom časa Moja otadžbina, učili su o bitnim datumima iz srpske istorije koji su doprineli da Sretenje bude proglašen za Dan državnosti Republike Srbije. Pričalo se o Prvom srpskom ustanku i prvom Ustavu Srbije, o zastavi i grbu, pevala se himna Bože pravde. Nastavnica Đurđa Stanković je za svakog učenika pripremila po jednu zastavicu Srbije uz tekst himne Bože pravde.

atina

Protojerej-stavrofor mr Nenad Mihajlović je u prostorijama Duhovnog centra crkve Sveti Spiridon Trimituntski u prisustvu pripadnika srpske zajednice u Atini presekao slavski kolač i poželeo svim prisutnima, a naročito deci zdravlje, sreću i lepu budućnost.

Trenutno u Dopunskoj školi za srpski jezik ima 46 učenika, 90 odsto je iz mešovitih brakova, gde su uglavnom majke Srpkinje, a Grci očevi. Ima i dece iz brakova gde su oba roditelja Srbi, manji procenat. Profesor engleskog jezika i književnosti Đurđa Stanković je učitelj u ovoj školi i radi po programu Ministarstva za prosvetu Republike Srbije. Izabrana po konkursu nadležnog ministarstva, stalni je nastavnik u ovoj školi.

Škola radi po posebnom programu za našu decu u inostranstvu, a predmeti koje deca uče su: srpski jezik, narodna tradicija i istorija, kultura srpskog naroda. Pisanim radovima i drugim aktivnostima obeležavaju se važni dani iz srpske istorije vezani za Prvi svetski rat, Dan državnosti Srbije, Vidovdan. Posebno se deca upoznaju sa Velikim školskim časom i Krvavom bajkom pesnikinje Desanke Maksimović. Od običajnih i tradicionalnih pojmova, deca u Dopunskoj školi uče božićne pesme i običaje vezane za Badnji dan i Božić, kao i za ostale verske praznike.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …