Dan državnosti Srbije

Na Sretenje, pre 209 godina – 15. februara 1804. godine, u malom šumadijskom mestu Orašcu otpočeo je Prvi srpski ustanak, za konačno oslobođenje od petovekovnog robovanja pod Turcima. Na Sretenje, pre 178 godina – 15. februara 1835. godine, donet je prvi srpski Ustav, jedan od najliberalnijih i najmodernijih u tadašnjoj Evropi. Srbija 15. februara proslavlja Dan državnosti, u znak sećanja na ove slavne istorijske događaje i na početak stvaranja moderne srpske države.

Foto: evropskapesma.org

Sretenje je i verski praznik poštovan kod nas Srba. Vezan je za ličnost Simeona Bogoprimca, Presvetu Bogorodicu i njen odlazak u Jerusalimski hram, kada je na rukama donela malog Isusa, radi očišćenja i obrezanja. Prema srpskom verovanju, na Sretenje se susreću zima i proleće, dolaze topliji dani, lakše je ratovati i zato je Srpski ustanak podignut na taj dan. Pod vođstvom Karađorđa, u Orašcu je počela borba za oslobođenje od viševekovnog robovanja pod Turcima.

Kasnije je Ustav 1835. donet da bi se podsetili upravo na dan kada je Srbija stupila u rat za ostvarivanje svoje državne nezavisnosti. Na livadi kraj crkve kneza Miloša Obrenovića, u današnjem centru Kragujevca, okupilo se oko 2.400 poslanika da donesu najviši pravni akt.

Rađen po uzoru na francuske ustavne povelje iz 1814. i 1830. i belgijski ustav iz 1831. godine, Sretenjski ustav je prvi moderni srpski ustav i jedan od prvih demokratskih ustava u Evropi. Još tada, Srbija je prihvatila načelo podele vlasti na zakonodateljnu, zakonoizvršiteljnu i sudsku. Proklamovala je pravo na zakonito suđenje, neprikosnovesnost ličnosti, slobodu kretanja i nastanjivanja, nepovredivnost stana, pravo na izbor zanimanja, a zabranila kuluk, ukinula feudalne ustanove i autokratsku vladavinu.

Naši preci želeli su da Srbija bude uređena država, da u toj državi vlast bude kontrolisana, da ta država počiva na pravima građana, ravnopravnosti i zaštiti privatne svojine i privatnosti ljudi. Danas, naš cilj je da uredimo državu po modelu razvijenih i stabilnih evropskih zemalja.

Check Also

Gujon iz Čikaga: Srpska je temelj i utočište svim Srbima zapadno od Drine koji su u njoj našli spokoj i slobodu

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu prisustvovao je  sinoć u Čikagu …