Dan državnosti Srbije obeležen u Trstu

Izvor: RTS

U petak 15. februara, u prisustvu brojnih zvanica, obeležen je Dan dražavnosti u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Trstu.

Ivana Stojiljković, generalni konzul u Trstu pozdravila je prisutne zvanice i uporedila Srbiju sa dukatom, koji je mali, ali vredan, pa tako je i Srbija, samo naizgled mala, ali prebogata vrednošću svoga naroda, javlja za Program za dijasporu Rada Rajić Ristić. 

Zahvalila se prisutnim zvanicama među kojima je bio i gradonačelnik Trsta, Roberto Di Piazza. Gradonačelnik ze zavhalio na pozivu i pohvalio srpske državljane koji žive u Trstu. Istakao da je bio jako lepo primljen kada je boravio u Srbiji, u Požarevcu i da je srpski narod jako vredan. Takođe, među prisutnima, bio je i prefekt Valerio Valenti, kao izaslanik Vlade Italije, zamenik predsednika regije Friuli Venezia Giulia, Đuzepe Petronci, direktor Konzervatorijuma ,,Tartini“, direktor novina ,,Il Piccolo“, 16 generalnih i počasnih konzula kao i brojni ugledni privrednici od kojih mnogi sarađuju sa Srbijom. Prisutni su bili i predstavnici srpskih udruženja Vidovdan, Sloga, Sveti Sava, Jelek, Pontes-Mostovi…u tri regije koje su pod jurisdikcijom Generalnog konzulata u Trstu.

Rastko Janković, pomoćnik direktora Uprave za dijasporu doneo je 500 knjiga iz domovine kako bi ih poklonio učenicima dopunske škole u Trstu. On je bio prisutan na svečanom obelažavanju državnosti, a sutradan je otišao u crkvenu opštinu i darivao knjige.

„Skoro šest godina kako obilazim našu dijasporu, do sada nisam imao priliku da upoznam naše ljude koji žive u Italiji. Ovo je dobra prilika jer obeležavavamo Dan državnosti, a i Ivana Stojiljković je novi konzul, pa želim da i njoj pružim podršku mojim dolaskom i upoznam naše ljude koji su važni za našu zajednicu. Jedan od najvažnijih razloga posete su i poklon knjige našoj deci koja ovde idu u školu, od prvog do osmog razreda. Doneo sam oko 500 knjiga naših pisaca, heroja i heroina ćirilice. Najvažnije je da te knjige čitaju naši ljudi, treća generacija, sada i četvrta, da ne zaborave svoj jezik, svoje pismo.

Važno je da posetimo naše ljude, da vidimo kako su organizovani, a država je tu da im pomogne, najpre u očuvanju jezika i identiteta. Trudimo se da odvojimo što više sredstava za donaciju knjiga, a imamo i projekat o dopuni bibliotečkih fondova od 2013. godine i tu je već oko 10.000 knjiga. Otvaramo nove biblioteke, sada imamo molbu iz Švedske da i tamo otvorimo biblioteku. To su za nas jako važni zadaci“, istakao je Janković.

Tri violinistkinje Kristina Ivanović, Dragana Gajić i Milena Petković odsvirale su srpsku i italijansku himnu.

Miljana Stević je otpevala Rasti moj zeleni bore, Vila sa Košara, Junaci sa Košara.

Check Also

Srbi u regionu i dijaspori i ove godine podržani od matice

U subotu, 20.11.2021. godine, u Pres centru Udruženja novinara Srbije održana je konferencija o značaju …