Dan državnosti u Beču

izvor: dijaspora.tv

Povodom Dana državnosti, ambasada R Srbije u Beču je u svečanoj sali Diplomatske akademije,  organizovala prijem  na kojem je bilo prisutno oko 500 gostiju.

prijem1

Pozivu ambasadora Srbije u Austriji Pere Jankovića i stalnog predstavnika Republike Srbije pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama ambasadora Vuka Žugića, odazvalo se oko 500 gostiju među kojima ambasadori i diplomate u Beču, predstavnici austrijskih institucija, Srpske pravoslavne crkve, ugledni Srbi i predstavnici srpskih organizacija iz Austrije. Među uvaženim gostima bili su ambasador Ruske federacije u Austriji Dimitri Ljubinski i episkop austrijsko – švajcarski Andrej.

Intoniranjem srpske i austrijske himne, u izvođenju Jelene Krstić, profesorke na muzičkom konzervatorijumu u Beču, zvanično je otvoren prijem,  a gosti i zvanice su potom uživali u srpskim specijalitetima. Na velikom platnu su prikazivani filmovi o  prirodnim lepotama Srbije, a prijem je omogućen zahvaljujući donatorima.

Dan državnosti, se proslavlja u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je, na verski praznik Sretenje, pod vođstvom Karađorđa, u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, kao borba za oslobođenje od turske vlasti. Na Sretenje je i 1835. na Velikoj narodnoj skupštini u Kragujevcu proglašen prvi Ustav Srbije poznat kao Sretenjski ustav, koji je označio i početak savremene srpske državnosti. Sretenje je za Dan državnosti Srbije proglašen 10. jula 2001.god

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …