Home >>> Vesti >>> Dijaspora Srbije >>> Dan Republike Srpske obeležen u Parizu

Dan Republike Srpske obeležen u Parizu

Izvor: RTRS

Krsna slava i Dan Republike Srpske obeležen je i u Parizu. Za to su se pobrinuli predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Saveza Srba Francuske. „Bitno nam je da budemo uz svoj narod u Republici Srpskoj. Da im pokažemo da nisu sami ni sada ni ubuduće“, zajednička je poruka stotinak okupljenih u sali crkve Svetog Save u Parizu.

dan rs u parizu

Želimo da u ovim teškim vremenima, kada je naš narod ugrožen na prostoru BiH, budemo uz Republiku Srpsku i podržimo inicijativu za obeležavanje njenog Dana, 9. januara, poručuju iz Saveza Srba Francuske. Upozoravaju – uek smo spremni da se borimo za očuvanje suverentiteta Srpske i pomognemo svom narodu.

Ponosno smo se pridružili radosti našeg naroda u Srpskoj povodom Dana Republike. Posebno moramo da budemo ponosni na svete žrtve koje su dale svoj doprinos da Srpska danas bude slobodna, ističu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Obraćajući se okupljenima, ambasador Srbije pri UNESKU, Darko Tanasković, podsetio je da su Srbi oduvek želeli mir na ovim prostorima. Mnogi bi, kaže, danas želeli da Drina bude „novi Bosfor“ između zamišljenog istoka i zapada, što je za Srbe neprihvatljivo.

Istoričar Aleksij Trud predstavio je geopolitičku situaciju na Balkanu sa osvrtom na ustavnost i pravo naroda u Republici Srpskoj na svoju državu.

Check Also

Milutin Milanković u Beču: Multimedijalno predavanje o srpskom naučniku

Izvor: dijaspora.tv U subotu, 1. februara 2020. godine, u hramu Vaskrsenja Hristovog rođenja u Beču …