Dani Preobraženja u Rumuniji

Dani preobraženja, jedna od najvećih kulturnih manifestacija Srba u Rumuniji, koju već tradicionalno organizuje Savez Srba u toj zemlji, održava se u periodu od 13. do 19. avgusta u Temišvaru, Bazjašu, Sokolovcu i Belobreški.

savez-srba-u-rumuniji-logo

Ovogodišnje, 22. izdanje Međunarodne manifestacije Dani preobraženja počeli su u Temišvaru otvaranjem Preobraženjske likovne kolonije u Srpskoj kući i izložbom Književnici u filateliji i kartografiji, autora Ljubomira Stepanova.

Predstavljajući sadržaj i program jednonedeljne manifestacije u razgovoru za Program za dijasporu RTS-a direktor za medije u Savezu Srba u Rumuniji dr Rajko Kornja istakao je da je svaki dan ispunjen različitim kulturnim dešavanjima u kojima učestvuje veliki broj stvaralaca iz svih kulturnih oblasti, ne samo iz Rumunije već i matice Srbije.

U okviru obeležavanja položeno je cveće na spomenike srpskim velikanima sa ovog područja Dositeju Obradoviću i Milošu Crnjanskom.

Program Dana preobraženja obuhvata različite  izložbe, međunarodne književne susrete, okrugle stolove i bogat muzički program.

Poseban događaj je uručenje visokog književnog priznanja srpske dijaspore Velika bazjaška povelja pesniku Dušku Novakoviću u porti manastira Bazjaš, koji je prema predanjima osnovao Sveti Sava pre osam vekova, rekao je Kornja.

Za poslednji dan manifestacije predviđen je obilazak manastira Zlatica i Kustić, kao i polaganje venaca palim srpskim vojnicima na spomenik u Sokolovcu.

 

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …