Dani Preobraženja u Rumuniji 2017

U Temišvaru održana književno-duhovna manifestacija ,,24. Dani Preobraženja Srba u Rumuniji“.

Na svečanom otvaranju, gostima manifestacije, među kojima su bili predstavnici Saveza Srba u Rumuniji, Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimski i administrator Eparhije temišvarske Gospodin Lukijan sa sveštenstvom, istaknuti srpski književnici iz dijaspore i regiona kao i drugi ugledni predstavnici srpske zajednice u Rumuniji, obratili su se generalni konzul Republike Srbije, Vladan Tadić, predsednik Temišvarske podružnice Udruženja književnika Rumunije, Kornel Ungureanu, predsednik Udruženja književnika Srbije, Radomir Andrić, književnik i bivši poslanik Parlamenta Republike Rumunije, Slavomir Gvozdenović i ovogodišnji dobitnik ,,Velike bazjaške povelje“, Radomir Uljarević.

Prigodnim govorima, ukazano je da ,,24. Dani Preobraženja Srba u Rumuniji“ predstavljaju najznačajniju književno-duhovnu manifestaciju srpskog rasejanja u Rumuniji, koju već više od dve decenije, tradicionalno organizuje Savez Srba u Rumuniji, u saradnji sa Departmanom za međuetničke odnose Vlade Republike Rumunije i Generalnim konzulatom Republike Srbije, uz podršku Grada Vršca.

Ova manifestacija tradicionalno okuplja književnike, koji stvaraju na srpskom jeziku, a sastoji se od nekoliko književnih večeri, kulturnih dešavanja i međunarodnog simpozijuma posvećenog kapitalnim knjiženim delima srpskog rasejanja. Cilj manifestacije je očuvanje srpskog jezika, kulture i tradicije srpskog naroda, kao i negovanje i promocija književnog izraza na srpskom jeziku u rasejanju.

U okviru manifestacije, 18. avgusta, u porti manastira Bazjaš, svečano je uručena ,,Velika bazjaška povelja laureatu Radomiru Uljareviću, srpskom piscu iz Crne Gore, dok je 19. avgusta Preobraženjsku svetu arhijerejsku liturgiju služio Negovo Preosvešetnstvo gospodin Lukijan. Predstavljen je i rad SPKD ,,Prosvjeta“ – odbora u Austriji“.

Check Also

Uprava pomaže Srbima u Bosanskom Grahovu

Pčelarsko društvo „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova dobilo je milion dinara /oko 16.600 KM/ pomoći od …