Dani Srbije i srpske kulture u Parizu

Izvor: Savez Srba Francuske

Sedamnaesti ,,Dani Srbije i srpske kulture u Parizu“, održani su od 24. juna do 8 jula 2019. godine, u Parizu a po prvi put u prostorijama francuskih institucija, u organizaciji Saveza Srba Francuske i udruženja ,,Singi Art“, a pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

U pariskoj sali regiona Il de Frans, 24. juna, održana je multimedijalna prezentacija Srbije, koju su svečano otvorili predstavnici srpske diplomatije na čelu sa konzulom R. Srbije u Parizu, Ivanom Stanković i ambasadorom R. Srbije pri Unesku, Tamarom Rastovac, a takođe prisutne su pozdravili i predsednik Saveza Srba Francuske, Đuro Cetković i potpredsednik Romeo Milošević. Uz izraze dubokog poštovanja, skup je pozdravio i potpredsednik regiona Patrik Karam. Nakon izvođenja himni obe države, prikazan je film „Kosovo kroz vekove“ i ,,Marš pobede“, našeg režisera Miomira Mikija Stamenkovića. U nastavku programa izvedene su tradicionalne srpske pesme u izvođenju orkestra „Šljivovica“,  uz pratnju dva pariska kulturno-umetnička društva ,,Izvor“ i ,,Biseri“. Na kraju programa održana je mini revija sa motivima Kosova i Metohije u organizaciji „Evro Žena“ i prezentacija turističkih destinacija u Srbiji.

Obeležavanje Vidovdana 28. juna, održano je u opštini petnaestog arondismana. Posle izvođenja himni obe zemlje, prisutne je pozdravila voditeljka programa, Dragana Pajović, a zatim je skup pozdravio predsednik opštine Filip Gujon a posle njega i ambasador R. Srbije, Nataša Marić.

,,Odnosi između Francuske i Srbije su istorijski jaki i veoma dragoceni. Naši narodi su vezani i krvlju u zajedničkoj borbi tokom Prvog svetskog rata, a ova sveta veza se nastavila i kasnije. Živelo prijateljstvo između Francuske i Srbije – poručio je Filip Gujon, predsednik opštine petnaestog arondismana. U okviru programa su nastupili solisti Narodnog pozorišta iz Beograda, Tanja Andreić i Dragoslav Bajić kao i Bogoslovski hor iz Prizrena.

U prepodnevnim časovima, 29. juna, održana je komemoracija žrtvama iz Prvog svetskog rata na groblju „Tije“, gde su bili prisutni predstavnici Ambasade R. Srbije i Udruženja potomaka, koje je predvodio admiral Lakaji. Istog dana od 19 časova, u pariskoj opštini Suren, održan je koncert posvećen srpskom kompozitoru Dragiši Nedoviću. Prisutni su imali priliku da uživaju u izuzetnoj prezentaciji „ŠUMADIJE I POMORAVLjA“ kroz muziku i fotografiju.

Prof dr. Dragan Bataveljić održao je kratko predavanje o srpskom kompozitoru, Dragiši Nedoviću koji je autor najpevanijih pesama kao na primer: Stani, stani, Ibar vodo, U lepom gradu Višegradu, Lepe li su, nano, Gružanke devojke i dr.

U galeriji Art Kad, od 2. jula do 8. jula održana je izložba fotografija  „Šumadija i Pomoravlje, duša Srbija“, na kojoj je predstavljena i monografija sa istim naslovom .U umetničkom programu nastupio je hor Bogoslovske škole iz Prizrena i Slavoljub Stević, solista iz Pariza.

Prisustvo mnogobrojne francuske publike kao i srpske dijaspore, dokazalo je da se ovakve manifestacije moraju nastaviti, naročito kada se u obzir uzme i tradicija koju ova manifestacija ima, već sedamnaest godina.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …