Dani srpske kulture u Istri

U organizaciji Zajednice Srba u Istri i Srpskog kulturnog društva ,,Prosvjeta“ – Pododbora Umag, u periodu od 16. do 18. avgusta, održani su ,,9. Dani srpske kulture u Istri“.

Učesnici manifestacije bili su KUD ,,Zlakusa“ iz Zlakuse, kod Užica, pevačka i instrumentalna sekcija ,,Zavičaj“ iz Zlakuse, trubački orkestar Ivana Jovanovića iz Užica i slikari Vasilije Terzić i Miloš Klišić. U okviru manisfestacije, udruženje ,,Zavičaj“, predstavilo je turističku ponudu, narodnu nošnju, tradicionalne običaje, grnčariju i kulinarske specijalitete iz Zlakuse.

Na svečanom otvaranju manifestacije, 16. avgusta, u Puli, prisustvovali su i ambasador Republike Srbije u Zagebu, Mira Nikolić i generalni konzul u Rijeci Goran Petrović. Ambasador Nikolić je istakla da se prezentovanjem i promovisanjem srpske kulture u Hrvatskoj, čuva i neguje multikulturalnost i kulturna raznolikost, što doprinosi očuvanju nacionalnog identiteta. Napomenula je da je Republika Srbija posvećena razvoju i jačanju dobrosusedskih odnosa, regionalne saradnje i stabilnosti. Takođe je izrazila očekivanje da će se sve teškoće u odnosima između Srbije i Hrvatske, rešiti putem dijaloga, uključujući i pitanje manjina. Na gradskom trgu ,,Forum“ u Puli, bilo je prisutno više od 500 građana i turista, koji su sa velikim interesovanjem ispratili program manifestacije.

Na svečanom otvaranju manifestacije, 17. avgusta, u Umagu, prisustvovao je generalni konzul u Rijeci, Goran Petrović, koji je istakao da su narodi koji zaborave svoju istoriju, osuđeni na nestajanje. Pozvao je predstavnike srpskog naroda u Hrvatskoj da neguju srpski jezik, ćirilično pismo i kulturu. Nakon svečanog otvaranja, na Trgu slobode u Umagu, nastupili su gosti iz Srbije, predstavljajući svoj kulturno-umetnički program. Manifestacija je završena 18. avgusta, održavanjem programa na Trgu Maršala Tita u Rovinju.

Održavanje manifestacije pomoglo je Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …