Dani srpske kulture u Kranju

Izvor: Miodrag Kondić, KD ,,Brdo“ Kranj

Od 17. do 19. oktobra 2019. godine, u organizaciji KD Brdo u Kranju, održani su petnaesti Dani srpske kulture. Najveći projekat ovog društva je otvoren svečanom akademijom povodom 25 godina aktivnog rada, a svečanost se odvijala u prostorijama Gradske opštine Kranj.

Svečanu akademiju su svojim prisustvom uveličali gosti, predstavnici grada Kranja: gradonačelnik Matjaž Rakovec i njegov zamjenik Janez Černe. Ispred Ambasade Republike Srbije prisustvovale su njena ekselencija Zorana Vlatković i konzul Ivana Jakšić Matović. Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji Milorad Živković je takođe sa radošću došao da uveliča značaj ovog skupa. Svečanoj akademiji je prisustvovao i Vladimir Koturović iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije predstavljajući Upravu za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Kao predstavnik Srpske pravoslavne crkve, koja obeležava 800 godina svoje autokefalnosti, bio je prisutan protojerej-stavrofor Budumir Galamić, prvi paroh kranjski. Kao svečani gosti, a kasnije i govornici, bili su prisutni i prof. Dr Duško Pevulja, redovni profesor Filološkog fakulteta na Katedri za srpski jezik i književnost u Banjaluci i dr Zlatko Jurić, pesnik, a trenutno obavlja funkciju šefa kabineta ministra u Vladi Republike Srpske. Svečanu akademiju je u svečarski oblik postavila glumica, prof. mr Renata Agostini koja dolazi sa Akademije umetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Renata je posebne pozdrave uputila prisutnima: predsedniku Saveza srpskih društava u Sloveniji, gospodinu Zlatomiru Bodiroži, predsedniku Saveza Srba u Sloveniji gospodinu Marku Sladojeviću, kao i ostalim predstavnicima kulturnih organizacija te predstavnicima medija.

U uvodnoj reči je g-đa Agostini u ime KD Brdo izrazila zahvalnost za podršku projekta Gradskoj opštini Kranj, Javnom fondu za kulturne djelatnosti Republike Slovenije i Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije.

Za bogatiji scenski ugođaj se svojim umetničkim veštinama potrudila prof. mr Renata Agostini u saradnji sa mešovitim pevačkim ansamblom KD Brdo. Harmonikaš Dejan Kosić se takođe predstavio poskočnom muzičkom tačkom.

Svi uvaženi gosti su govorili na svečanoj akademiji, gradonačelnik Matjaž Rakovec je prvi pozdravio sve prisutne upućujući čestitke za jubilej koji slavi KD Brdo ističući da Srbi u Kranju mogu služiti za uzor drugim zajednicama. Kazao je i da je oduševljen načinom kako čuvamo vezu sa precima dodavši: »Drago mi je da ste postali dio nas.«

U nastavku su svoje čestitke povodom dvadesetpetogodišnjice kroz obaćanje prisutnima uputili ostali prisutni uvaženi gosti. Prof. dr Pevulja se sa prigodnim govorom obratio prisutnima, naročitu zahvalanost je ukazao gradonačelniku Kranja zbog spominjanja pobratimskih odnosa između grada Banjaluke i grada Kranja, videći to kao ugodan razlog da se dobra saradnja nastavi. S obzirom da prof. Pevulja dobro poznaje rad društva istakao je brojne pojedinosti koje su bile primerene za događaj. Besednik je pohvalio rad KD Brdo kazavši da događaji koje priređuje ovo Društvo mogu biti prikazani na bilo kojoj strani sveta gde se neguje Srpski jezik i kultura i da se ih kao takvih nijedna sredina nebi postidela.

Govor predsednika društva, Mitra Vujinovića je bio izuzetno dirljiv jer je kao jedan od osnivača društva o decenijama rada govorio sa mnogo osećanja. Vujinović je tokom Dana srpske kulture više puta rekao: »Iskreno i od srca se zahvaljujem svima zajedno u ime KD Brdo, a i u svoje ime za sve čestitke koje smo primili povodom 25 godina delovanja društva«. Predsednik je koristio priliku da se zahvali svim ustanovama, organizacijama, medijima, članovima i ostalim pojedincima koji su dopinosili i doprinose rastu društva.

Trodnevne događaje su pratili brojni mediji, a specijalni gosti i medijski pokrovitelj je bila Televizija srpske dijaspore iz Minhena. Televizija je osnovana na inicijativu privrednika, inicijatora i pokretača brojnih humanitarnih akcija, Dalibora Višića. Cilj ove televizije je povezivanje i ojačavanje srpske dijaspore, promovisanje kulture i tradicije, kao i pomoć iseljenicima prilikom integracije u evropsko društvo.

Drugi dan u nizu je bio posvećen osmovekovnoj samostalnosti Srpske pravoslavne Crkve. Besednici književne tribine koja je održana u Kulturnom domu Predoslje su bili prof. dr Duško Pevulja i prof. dr Zlatko Jurić. Među brojnim posetiocima književne tribine su bili prisutni i protojerej-stavrofor Budumir Galamić, te predsednik SSDS Zlatomir Bodiroža.

Pored tematski priređenih beseda prof. dr Jurića i prof. dr Pevulje bitno je istaći da je uz pomoć prof. Pevulje i g-đe Danke Delić priređena i štampana brošura na 30 strana koja ostaje kao trajno obeležje priređene književne večeri. Brošura je u autorskom vlasništvu KD Brdo, a bila je na raspolaganju posetiocima tribine besplatno.

Petnaeste Dane srpske kulture u Kranju krunišu dva bitna događaja, osmovekovna samostalnost SPC i dvadesetpetogodišnjica KD Brdo. Drugi deo večeri, nakon održane tribine je dobio svečarsko ruho u folklorno obojenom duhu u tradicionalnoj manifestaciji Pesma roda moga. Pevačko veče je bilo šarenoliko, nastupila je muška i ženska pevačka grupa KD Brdo, gosti iz Radovljice KPSHD Vuk Karadzić, gosti iz Republike Srpske pevačka grupa Sinovi Kozare iz Turjaka, te dragi gosti iz Srbije, KUD Dimitrije Koturović. Program je sadržao osam tačaka, a na samom kraju je voditelj programa Miodrag Kondić zamolio potpredsednika društva Milana Glamočanina da mu se pridruži na bini kako bi uručio zahvalnice predstavnicima nastupajućih grupa. Nakon kulturnog programa druženje se nastavilo u prostorima Društva u Kranju.

Razigrana mladost, prepoznatljiva folklorna manifestacija je bila ujedno i završnica trodnevnog projekta Dana srpke kulture. Folklorni program sa početkom u 19 časova je održan u dvorani Kulturnog doma Primskovo. Poznato ime kada je folklor u Sloveniji u pitanju, gospodin Zvone Gantar, uručio je dar KD Brdo čestitajući na proteklom uspešnom radu. Predsednik KD Brdo Mitar Vujinović ukazuje zahvalnost za dugogodišnju saradnju i nesebičnu pomoć FS Sava iz Kranja, kada je folklor u pitanju.

Kulturni program je bio jako dinamičan i raznovrstan. U nizu tačaka su se pored svih ansambala KD Brdo publici predstavili i gosti KPSHD Vuk Karadzić iz Radovljice, SKUD Pontes Mostovi iz Trsta, KUD Božur iz Ljubljane, SKUD Vidovdan iz Ljubljane i KUD Dimitrije Koturović iz Beograda, kako mešovitim pevačkim, tako i foklornim ansamblom. Svi izvođači su zadivili publiku, a naročit utisak je ostavilo KUD Dimitrije Koturović opravdavši ime i činjenicu o pola veka postojanja.

Rad folklorne sekcije Kulturnog društva Brdo je u protekle tri godine rukovodio Srđan Krgović. Ovogodišnja ,,Razigrana mladost“ je dočekala pionira folklora u KD Brdo, sada umetničkog rukovodioca, koreografa, potpredsednika društva Milana Glamočanina. »Presrećan sam da nismo izgubili kormilo, drago mi je da nam polazi za rukom da priredimo ovakve događaje u trajanju od tri dana i konačno je vreme da napravimo jednu dobru zabavu i slavimo«, rekao je Glamočanin zadovoljan kvalitetom održanih događaja.

Check Also

Povezivanje institucija u kampanji zaštite imovinskih prava Srba u Federaciji

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i pomoćnica direktora …