Dani srpske kulture u Švajcarskoj

U Cirihu od 18. do 27. septembra traje manifestacija  pod nazivom „dr Arčibald Rajs – Dani srpske kulture u Švajcarskoj“. Organizator je Srpski kulturni savez Švajcarske uz finansijsku podršku Ministrastva inostranih poslova Republike Srbije – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Swiss
izvor: skicmalta.com

Manifestacija je otvorena u opštini Cirih u hramu Uspenje Presvete Bogoridice na Švamedingenu. Program je otvorila Violeta Aleksić, citirajući reči Arčibalda Rajsa.

„Narod vam je hrabar i njegova hrabrost seže do junaštva. Mogu to sa pravom da kažem jer sam gledao vaše vojnike, a oni nisu bili ništa drugo do sam narod.“

Zvonko Jovanović, koordinator projekta i Boban Petrović, predsednik Srpskog kulturnog saveza Švajcarske, obratili su se dvojezično posetocima, nakon čega je skup blagoslovio sveštenik Miroslav. Goste je pozdravila ambasadorka Srbije u Švajcarskoj dr Snežana Janković.

„Pripala mi je čast i zadovoljstvo što mogu otvoriti i pozdraviti sve vas na ovakvom skupu koji nije samo još jedna manifestacija naše dijaspore, već istorijski momenat našeg naroda. Zahvaljujem organizatorima na trudu i želji da pokažemo Švajcarskoj našu kulturu i da spomenemo čoveka koji je za srpski narod bio izuzetno važan“, rekla je ambasadorka Janković.

Istakla je da brojna dijaspora u Švajcarskoj čuva na najbolji način svoju kulturnu baštinu što je izuzetno važno za naša pokolenja. Prisutni su bili i generalni konzul Zoran Jeremić kao i Dušan Vidaković, predsednik kompanije Nidda Verlag.

U programu je učestvovala sopranistkinja Danijela Bjelica i Ljuba Manasijević, koji je izveo program duhovnih pesama. Prikazan je film o prvom svetskom ratu i predavanje Luke Nikolića.

U subotu 19. septembra organizovana je poseta grobu Milene Marić Ajnštajn i koncert Ljube Manasijevića i Danijele Bjelice u prostorijama KUD-a Kolo Baden.

Fudbalski turnir u čast Arčibalda Rajsa održan je 20. septembra. U Srpskom kulturnom društvu u Dibendorfu istog dana održana je Kaligrafska škola Tanje Janković iz Beograda.

Manifestacija se nastavlja i narednog vikenda, tačnije od 25. do 27. septembra, kada će se susresti srpski i švajcarski privrednici.  U subotu, u srpskoj ambasadi u Bernu zakazano je otkrivanje biste dr Arčibalda Rajsa, nakon toga će se oformiti društvo švajcarsko-srpskog prijateljstva – Dr Arčibald Rajs u Veningenu.

Više o događaju pročitajte na sajtovima SKIC Malta i Srpskog kulturnog saveza Švajcarske.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …