Dani srpskog filma u Helsinkiju

Manifestacija ,,Dani srpskog filma“ održana je po osmi put, od 26. do 28. oktobra 2018. godine u helsinškom bioskopu K-13, u organizaciji Srpsko-finskog društva a uz pomoć Filmskog centra Srbije i Ambasade Srbije u Helsinkiju.

Ove godine su se na programu našli igrani filmovi ,,Rekvijem za gospođu J.“ Bojana Vuletića, ,,Vlažnost“ Nikole Ljuce i ,,Banditi u potrazi za mamom“ Koste Ristića, kao i dokumentarni filmovi ,,Zašto je Dragan napravio orkestar“ Nikole Spasića i ,,Otvorenih očiju“ Marka Novakovića. Gosti festivala su bili reditelji Nikola Ljuca i Kosta Ristić.

Festival je otvoren obraćanjem ambasadora Saše Obradovića, koji je istakao značaj očuvanja ove već tradicionalne filmske revije kao garanta prisustva naše umetnosti na finskoj kulturnoj sceni.

Filmove je ove godine pogledalo oko 200 gledalaca, meću kojima je bilo najviše Srba, Finaca, građana iz regiona bivše Jugoslavije i oko 20 diplomata (među kojima su bili i ambasadori Litvanije, Poljske, Češke kao i savetnica predsednika Vlade). Među publikom, najviše je bilo mladih.

Projekat ,,Dani srpskog filma“ podržan je od strane Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Check Also

Gujon: Zadovoljstvo je bilo ugostiti naše sunarodnike iz S. Makedonije

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon ugostio je danas …