Dani Svetosavlja u Parizu

Proslava dana Svetog Save obeležena je nizom manifestacija u Parizu, u periodu od 24. do 27. januara. Savetnik direktora Kancelarije za dijasporu Rastko Janković prisustvovao je Danima Svetosavlja,Svečanoj Svetosavskoj Akademiji, Svetosavskom balu i svečanoj Liturgiji u hramu Sveti Sava na Simplonu.

U Ambasadi RS u Parizu, Janković je sa Prvim savetnikom za političke i kulturne poslove Majom Raković i ministrom-savetnikom Mirjanom Nikolić, razgovarao o organizovanju tradicionalne manifestacije Dani srpske kulture u Parizu i o aktuelnim problemima srpske zajednice u Francuskoj. Janković se sastao i sa Zoricom Tomić, ambasadorkom Srbije pri UNESKO-u, sa kojom je razgovarao o mogućoj saradnji u domenu kulture.

U sali Kulturnog centra Srbije, 25. januara održana je svečana Svetosavska Akademija. Nakon Akademije predstavljena su tri školska centra dopunske nastave u Parizu i mini prezentacija kulturnih i privrednih potencijala naše zemlje.

Janković je izjavio da treba učiniti sve kako bi Srbija i njeni talentovani predstavnici, koji žive van svoje zemlje, dobili mesto koje zaslužuju na evropskoj i svetskoj kulturnoj pozornici.

„Radićemo dinamično, negovaćemo dijalog sa svima, solidarnost, bolju komunikaciju nego do sada, promovisaćemo najbolje koji su to zaslužili po uspehu i radu i to će biti jedini kriterijum kojim ćemo se rukovoditi.

Sektor za kulturu Kancelarije za dijasporu otvoren je za sve ideje, projekte, akcije u cilju afirmacije Srbije i umetnosti koju stvaraju naši umetnici u dijaspori“, rekao je Janković, obraćajući se gostima Svetosavske Akademije.

On je poručio da će Kancelarija za dijasporu i Srbe u regionu, u saradnji sa nadležnim institucijama, sistemski raditi na očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

„Uz udžbenike i didaktički materijal, deca ne uče samo jezik, već se kroz sadržaj tekstova upoznaju sa načinom života u Srbiji i usvajaju razne pojmove bitne za očuvanje identiteta. Kancelarija poklanja takva tri kompleta dopunskim školama, a naknadno ćemo poslati još pet, koje će dopunske škole dobiti za par dana“, naglasio je Janković.

Svetosavski bal na reci Seni u Parizu otvorio je balski orkestar pod upravom Petra Gojkovića, a u programu su učestvovali francuska šansonjerka Lora Prešak, ansambl Renesans i vokalno-instrumentalna grupa Garavi sokak.

Među zvanicama našle su se ličnosti iz javnog i kulturnog života Pariza, predstavnici diplomatskog kora, inostrani poslovni partneri, predstavnici medija Francuske i Srbije i predstavnici dijaspore iz Nemačke i Holandije.

Prva proslava Savindana u Francuskoj održana je 1913. godine, tako da je ove godine obeležena i stogodišnjica manifestacije. U Francuskoj živi oko 120.000 naših ljudi od kojih više od 70.000 u Parizu.

Check Also

Selaković i Gujon s dijasporom u sedištu SNO u Čikagu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je Srbima u Čikagu da su državi Srbiji, kao …