Deca iz Hrvatske na beogradskom krstarenju

izvor: Tanjug

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i gradski menadzer Goran Vesić, danas su za decu iz Hrvatske, koja borave u Beogradu u organizaciji Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, organizovali panoramsko krstarenje Dunavom i Savom brodom „Zlatno srce“.

izvor: Grad Beograd

„Grad Beograd i republika Srbija su domaćini ovoj divnoj dečici koja su došla iz Hrvatske da posete Beograd, da vide našu zemlju, da vide kako to izgleda danas u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i drago mi je da možemo da budemo dobri domaćini“, rekao je Stefanović.

Kako je objasnio, to je idealna prilika da deca vide Avalu, Zoološki vrt, grad sa reke, ali i da nauče nešto o Srbiji i Beogradu, pogotovo što se radi o deci srpske nacionalnosti, a Srbija hoće da brine o svom narodu i van svojih granica.

„Nastavićemo i ove i narednih godina da primamo decu koja dolaze iz drugih zemalja u regionu. Želja nam je da uz malo zabave, malo druženja i uz program koji njima neće biti previše težak, oni upoznaju kako se život odvija u Beogradu, ali i da od njih čujemo kako oni žive, šta je to lepo u gradovima iz kojih oni dolaze i šta je to što sa svojim vršnjacima oni mogu da podele“, istakao je Stefanović.

Ministar je dodao da očekuje da će naredne godine odziv mališana biti masovniji, a da će MUP gledati da u saradnji sa Gradom pripremi odgovarajuće kampove u kojima će deci prikazati različite sadržaje.

izvor: Grad Beograd

Utisci mališana koji borave u Beogradu su različiti. Dok su devojčice oduševljene današnjim krstarenjem, dečacima se najviše dopao vojni muzej.

„Jako sam sretna što mi se omogućio put u Beograd. Najviše mi se svideo toranj i pogled odozgo“, rekla je trinaestogodišnja Rajna koja je izrazila želju da i naredne godine dođe u obilazak.

Petnaestogodišnji Dejan rekao je da je oduševljen vojnim muzejem i tenkovima koje je tamo imao priliku da vidi, a njegov vršnjak Damjan, između svih aktivnosti koje su imali u toku jučerašnjeg i današnjeg dana, kao najbolji izdvojio je „noćni život“ u Beogradu.

Gradski menadzer rekao je tom prilikom da sledeće godine očekuje posetu najmanje 1000 srpske dece iz svih bivših jugoslovenskih republika.

„Nadamo se da se ovaj pilot projekat pokazao uspešnim i sledeće godine ćemo kreirati pprogram koji će se razvijati i širiti iz godine u godinu. Možda jednog dana postane i model za komunikaciju sa decom iz dijaspore“, istakao je Vesić.

град3
izvor: Grad Beograd

Kako je najavio, u dogovоru sa vladikom Porfirijem, mitropolitom zagrebačko -ljubljanskim vladikom Jovanom, kao i udruženjem izbeglica, Grad Beograd za naredni period dogovorio je posetu mitropoliji u Hrvatskoj.

„Želimo da razgovaramo sa načelnicima opština u kojima živi pretežno srpsko stanovništvo i da na taj način pokušamo da uspostavimo saradnju između nekih beogradskih i tih opština i na taj način damo dodatni doprinos razvoju dobrih odnosa između Srbije i Hrvatske“, poručio je Vesić.

Poklon paketići kompanije Moji brendovi za decu iz Hrvatske Stefanović i Vesić su uručili danas deci iz Hrvatske, koja su u organizaciji Mitropolije zagrebačko-ljubljanske posetila Beograd, poklon plaketiće koje je za njih pripremila kompanija „Moji brendovi“. Razgledajući grad, obale i tvrđavu, deca su uživala u poznatim Bambi i Knjaz Miloš proizvodima tokom krstarenja Dunavom i Savom, navodi se u saopštenju. Poseta Beogradu, druženje sa vršnjacima, kao i brojne programske aktivnosti, organizovane su sa ciljem da deca srpske nacionalnosti koja žive van granica naše zemlje bolje upoznaju Srbiju i svoj narod. Kompanija Moji Brendovi, u okviru koje posluju Imlek, Bambi i Knjaz Miloš, želela je ovom prilikom da na najbolji način ugosti mališane iz dijaspore i učini im boravak u našem glavnom gradu slađim i zabavnijim.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …