Deca iz Vukovara kod patrijarha Irineja

Drugi dan boravka u Beogradu za 18 predškolaca koji u Vukovaru pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, počeo je prijemom kod Njegove svetosti patrijarha srpskog g. Irineja.

kod patriijarha
foto: Goran Pantin

“Drago mi je što vas vidim u ovolikom broju. To je znak da nas u Vukovaru ima i da ćemo opstati na tim prostorima”, rekao je patrijarh koji je svojim malim gostima darovao ikonice.

Direktorka dečjeg vrtića “Vukovar 2” Jarmilka Beljička Karlaš upoznala je potom patrijarha sa načinom funkcionisanja ove ustanove koju pohađa 130 mališana.

“Nama je velika čast da smo uspeli da organizujemo ovu posetu i da proširimo našu saradnju sa vrtićima u Srbiji. Izuzetna nam je čast i što nas je primio patrijarh Irinej, jer je to samo jedna nadogradnja onog što mi radimo sa decom po pitanju očuvanja srpske duhovne zajednice“, rekla je Jarmilka Beljička Karlaš, direktorka vrtića Vukovar 2. i  navela da postoji dobra saradnja sa Srpskom pravoslavnom crkvom koja deluje u Vukovaru i koja im pomaže u održanju tradicije srpskog naroda preneo je Tanjug.

“Vizija nam je i da decu pripremimo za kvalitetan život u višekulturalnoj zajednici i to ne samo kakva je u Vukovaru, već i globalno“, rekla je Baljička Karlaš.

Predsednik Odbora za obrazovanje, kulturu, sport Zajedničkog veća opština Vukovar Slobodan Živković se zahvalio Upravi na organizovanju posete, ali i na svim aktivnostima dodajući da to mnogo znači srpskoj zajednici sa prostora Hrvatske.

“Oni su glavni oslonac srpske zajednice prvenstveno na područiju Vukovara, ali isto tako i na području cele Hrvatske“, rekao je Živković u izjavi Tanjugu.

Deca su ovu priliku iskoristila da patrijarhu Irineju poklone sliku koju su sami izradili, kao i vučedolsku golubicu koja je simbol njihovog grada. Ovakve poklone deca su pripremila za svaku instituciju koju će tokom boravka posetiti.

Deca iz vrtića “Vukovar 2“ doputovala su juče u trodnevnu posetu Beogradu u pratnji svojih vaspitača, a u toku dana posetili su i Predsedništvo Srbije.

Zahvaljujući donaciji Pozorišta “Boško Buha“ gledali su predstavu “Mala sirena“, a u Dečjem kulturnom centru posebno za njih je organizovana Kreativna radionica likovne i primenjene umetnosti, gde im se pridružio gradski menadzer Goran Vesić sa svojim saradnicima.

Posetu dece iz Vukovara organizovali su PU „Dečji dani“, Stari grad, Beograd i vrtić „Vukovar 2“ u saradnji sa Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova i uz podršku Zajedničkog veća opština iz Vukovara. Svoju posetu glavnom gradu Srbije predškolci će sutra završiti prijemima u Narodnoj Skupštini RS i Ministarstvu spoljnih poslova.

Autori teksta i fotografija: Nikola Milojević, Stefan Radulović, Artur Popaj, Goran Pantin (Polaznici prakse za novinare iz regiona UNS -a i Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu MSP -a

 

 

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …