Deca letnje škole „Sveti Sava“ kod predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je grupu dece iz Rijeke, Kostajnice i Zadarskog zaleđa, polaznike letnje škole „Sveti Sava“, koji se u Beogradu druže, ali i uče o srpskom jeziku, književnosti i kulturi.

fotografija: Tanjug

U razgovoru sa decom, predsednika je posebno obradovalo kada je čuo da sva deca umeju da pišu ćirilicom, a zanimali su ga i dečji utisci o Beogradu, koje su znamenitosti obišli tokom, šta im se najviše svidelo i kako su doživeli glavni grad Srbije.

Predsednik je rekao deci da će, sledeći put kada budu došli, biti otvoren i Muzej savremene umetnosti, kao i naredne godine Narodni muzej, a kada je čuo da se deca vraćaju večeras, predložio je da ostanu još jedan dan, kako bi mogli da večeras gledaju utakmicu Crvena Zvezda – Krasnodar, što je prihvaćeno sa oduševljenjem. Predsednik im je obećao da će na utakmici oficijelni spiker da kaže da su i oni prisutni na stadionu i da će da ih pozdravi 55.000 ljudi.

Sedmogodišnjeg Tina Popovića predsednik je pitao za koga navija.

„Za Rijeku“, dobio je odgovor kao iz topa, na šta mu je predsednik predložio da razmisli i o nekom malo većem klubu:

„Da to bude neki malo veći klub od Rijeke, Dinama, Hajduka. Znači, ili Zvezda ili Partizan“, našalio se Vučić.

Deci, uglavnom iz Rijeke, Kostajnice, Dalmacije, iz Kašića, predsednik je rekao da je i on nedavno obišao njihov kraj, da je bio u Smokoviću, u Biljanu Donjem, Dobropoljcu, Kistanjama i Đevarskom, te da je skoro sve tada obišao od srpskih mesta.

Deci, koja su u Beogradu obišla Muzej Nikole Tesle, muzej Ive Andrića, Beli dvor, Stari dvor, Kalemegdan,Hram Svetog Save, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković pokazao je i proveo ih kroz zgradu na Andrićevom vencu. Videla su kancelariju i kabinet, radno mesto predsednika, slikali se unutra, videli gornju terasu, spomenik caru Nikolaju, biblioteku…

Predsednik Vučić, koji se posebno obradovao što su deca naučila da pišu ćirilicom, malom Tinu je rekao da će zbog toga da dobije poseban poklon.

Trinaestoro dece iz Kostajnice, Rijeke i Zadarskog zaleđa gosti su glavnog grada i polaznici letnje škole „Sveti Sava“, gde uče o srpskom jeziku, književnosti i kulturi, obilaze razne spomenike, istorijska mesta, muzeje.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …