Deca u Njujorku uče srpski

Škola za učenje srpskog jezika u Srpskom klubu u Njujorku odvija se u četiri grupe, za decu predškolskog uzrasta, do 12, do 16 godina starosti i za odrasle. Iako je kapacitet dosta veći, školu trenutno pohađa oko 30 polaznika iz Njujorka i okoline. Nastava se održava svake druge subote, po tri časa.

Škola radi od 2010. godine zahvaljujući entuzijazmu Maje Petrović, Borisa Šašića, Ljiljane Vučković Marković, Zorana Sredojevića, Filipa i Ženje Antić.

Direktorka Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu dr Slavka Drašković sastala se predstavnicima škole, zahvalila im se na radu i predanosti u podučavanju maternjem jeziku. Ona je ponudila podršku Školi u udžbenicima i literaturi s kojom raspolaže Kancelarija za dijasporu. Tom prilikom, uručila je prigodne knjige za biblioteku ove škole.

«Bitna aktivnost Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu je mapiranje svih škola u dijaspori na srpskom jeziku i pomoć u nastavnom materijalu. Takođe, Kancelarija će raditi i na modernom pristupu i postavljanju `on-lajn` učenja srpskog jezika. Učenje preko interneta biće deo multimedijalnog portala čija je izrada u planu», rekla je Slavka Drašković.

Ljiljana Vučković Mirković i Zoran Sredojević pozvali su naše sunarodnike koji žive u Njujorku i okolini da im se pridruže, a kontakt adresa je zoransredojevic@yahoo.com.

Pored škole u Srpskom klubu, pri crkvi Svetog Save u Njujorku, već godinama radi i Nedeljna škola, kao posledica želje da se dodatno napravi program koji bi omogućio deci da nauče ćirilicu, srpski jezik i kulturu na nešto formalniji način, u okviru strukture koju je postavilo Ministarstvo prosvete.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …